Annons

Aida Hadzialic gör politisk comeback – efter tre år

Aida Hadzialic (S).
Aida Hadzialic (S). Foto: Christine Olsson/TT

Aida Hadzialic (S) återvänder till politiken. Av en enig valberedning i Stockholms läns partidistrikt föreslås hon bli nytt oppositionsregionråd.

Under strecket
Publicerad

Aida Hadzialic var gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Löfvens första ministär, men tvingades lämna regeringen i augusti 2016 sedan hon kört rattfull i samband med en bilresa mellan Köpenhamn och Malmö.

Efter fyra förlustval på raken tar nu Socialdemokraterna i Stockholms län till en stjärnvärvning för att på allvar utmana Alliansen i valet 2022. Aida Hadzialic anses som ledare ha kvaliteter utöver de vanliga, är lösningsorienterad och erkänt duktig på att utveckla politik.

– Jag är glad och hedrad över att en enig valberedning valt att föreslå mig, säger hon och tillägger också att det nationella samarbetet med Centern och Liberalerna är ett föredöme även i Stockholmsregionen.

Aida Hadzialic är 32 år och kom som femåring till Sverige, som flykting med sin familj från Bosnien. Hon är uppvuxen i Halmstad där hon redan som 23-åring utsågs till kommunalråd. Fyra år senare var hon en hårsmån från att bli personkryssad till riksdagen och strax efter valde alltså Stefan Löfven att ta in henne i sin första regering.

Annons
Annons

Jag har saknat det politiska hantverket.

Enligt Aida Hadzialic står Stockholm inför stora utmaningar. Sjukvården brottas med långa vårdköer vilket beror på stängda avdelningar på grund av resursbrist och patienter som tvingas till andra landsting för att få vård. Dessutom finns ett sjukt hus, NKS, i Solna som läcker kostnader på vårdens bekostnad.

– Jag har saknat det politiska hantverket, att arbeta för socialdemokratin och Sverige. Det här blir en fantastisk möjlighet att göra en insats för en region som är viktig för hela landet, säger Hadzialic till TT om varför hon vill åter till politiken.

Erika Ullberg meddelade redan på senvåren att hon gjort sitt i Region Stockholm. Hon har suttit i fullmäktige flera mandatperioder och nu senast som gruppledare sedan hösten 2014.

Trots ett upplagt läge för att besegra Alliansen som tvingats försvara haveriet med Nya Karolinska sedan våren 2015 misslyckades Erika Ullberg och Socialdemokraterna att återerövra makten efter förra årets val.

Jens Sjöström, Lars Bryntesson, Jonas Nygren och Katarina Berggren kandiderar också till posten som oppositionsregionråd men anses ha små möjligheter att vinna mot Aida Hadzialic.

Efter reklamen visas:
Hadzialic gör politisk comeback – i Stockholm
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons