Annons

Goitom tackar naprapaten för målformen

AIK-jubel efter Henok Goitoms 2–0-mål.
AIK-jubel efter Henok Goitoms 2–0-mål. Foto: Fredrik Persson/TT

Fem mål på de fem senaste matcherna. Då tackar Henok Goitom AIK:s naprapat för hjälpen.

– Vi har haft en annan typ av upplägg nu som gör jag är lättare i steget. Nu hänger kroppen med på ett annat sätt, säger AIK-anfallaren efter 2–0 borta mot Sirius.

Under strecket
TT
Publicerad

Det dröjde ända till den trettonde juli innan Henok Goitom gjorde sitt första allsvenska mål för säsongen, då hemma mot Elfsborg.

Snacket om måltorka hade kommit igång rejält fram tills dess men allt det är glömt nu.

För efter det där efterlängtade målet mot Elfsborg gjorde Goitom två av målen i returen mot Ararat-Armenia i Champions League-kvalet hemma på Friends arena den 17 juli, följt av ett nytt kvalmål borta mot Maribor i onsdags. Och så nu då, det andra målet av två i 2–0-vinsten borta mot Sirius i den tunga hettan på plastgräset i Uppsala.

Totalt fem mål på de fem senaste matcherna alltså, vilket fick Rikard Norling att hylla Goitom efter AIK:s fjärde raka allsvenska seger.

– Här och nu, i den handfull senaste matcherna han har spelat, är det det bästa jag har sett Henok så länge jag har tränat honom. Det är inte bara att han gör mål utan han är taktiskt begåvad som få. Henok får in bollarna där vi vill ha dem, det blir övergångar för oss som håller en absolut toppklass, säger AIK-tränaren som ändå valde att låta Goitom starta på bänken mot Sirius.

Annons
Annons

Ett klokt val, säger AIK-anfallaren själv:

– Det är klart att man vill starta men spelar man onsdag, lördag, onsdag, lördag så kommer kroppen att ta slut. Vi roterar ganska mycket just för att vi ska vara fräscha i varje match vi spelar och jag vet ju att det kommer en viktig match på onsdag (returen mot Maribor). En match som hela klubben ser fram emot och jag är hellre hundra procent fräsch då än spelar från start nu.

Och så var det ju de lättare stegen.

Det är inga större hemligheter som ligger bakom känslan i Goitoms ben och fötter, utan mer dynamisk stretch förklarar han.

– Det är en sådan stretch som gör kroppen mjukare. Alla leder och sådant som brukar stelna till med åren blir mjuka och då blir det lättare att spela.

TT: Hur var det i början av säsongen då?

– Det var tungt på något sätt. Varje steg kändes tungt men så är det inte nu och när stegen är lättare känner man sig friare när man spelar fotboll. Huvudet och kroppen kan fungera tillsammans i stället för att huvudet vill någonting som kroppen inte alltid kan utföra. Det är ju alltid roligare att spela fotboll när båda delarna hänger ihop.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons