Annons

Anders Lindblad:AIK:s försvar höll inte för spel i Europa

Deppigt i AIK efter ett av de fyra insläppta målen mot Celtic på Friends Arena.
Deppigt i AIK efter ett av de fyra insläppta målen mot Celtic på Friends Arena. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utgångsläget var svårt men inte omöjligt. Då hamnade AIK i underläge, fick nytt hopp efter straffmål – bara för att se målvakten Oscar Linnér omgående svara för en dundertavla som definitivt sänkte laget. Europaäventyret är över. Nu väntar glödhett derby mot Djurgården.

Under strecket
Publicerad

Celtic kom till Friends arena i Solna med 2–0 i ryggen efter första mötet i Glasgow för en vecka sedan. Det krävdes därmed en bragd av AIK för att vända på underläget och ta sig vidare till gruppspelet av Europa league. 

Jag vet inte hur många av de 28 410 åskådarna inne på Friends arena som innerst inne verkligen trodde på avancemang, men när Kolbeinn Sigthórsson träffade stolpen redan efter två minuter kändes det åtminstone som om allt var möjligt. 

AIK fortsatte trycka på för att komma närmare. Men mitt i pressen stack Celtic upp och James Forrest visade klass när han satte bollen i nät bakom Oscar Linnér. 
Om inte uppförsbacken hade varit brant tidigare så blev den närmast omöjlig nu. 

Det tog inte ens en minut – sedan var allt hopp ute. 

AIK gick visserligen hoppet tillbaka när Sebastian Larsson säkert satte en straff för kvittering till 1–1, sedan han själv dragits ned. Larsson manade också på både lagkamrater och publik rejält efter målet; ”kom igen nu, det här kan gå, trots allt”!

Det tog inte ens en minut – sedan var allt hopp ute. 

Annons
Annons

Michael Johnston dribblade förbi både Robert Lundström och Sebastian Larsson på kanten, slog bollen snett inåt bakåt mot mål – där AIK-målvakten Oscar Linnér på något märkligt sätt lyckades dra bollen över mållinjen med ena handen.

Ridå.

Och god natt, Europa…

Matchen var över men AIK-fansen sjöng sig hesa till slutsignal, om inte annat för att gjuta mot i sitt lag inför söndagens glödheta derby mot Djurgården. För nu kan AIK lägga fullt fokus på allsvenskan. Europaäventyret blev inte vad klubben hoppades på, efter SM-guldet i fjol ,och även om klubben spelat in cirka 15 miljoner kronor gick man miste om de riktigt stora pengarna. Samtidigt har dubbleringen, på Europaspel och allsvenskan, också tagit kraft och fokus från de allsvenska prestationerna, som vid förlusten hemma mot Kalmar. 

Den tunga smällen i förlängningen mot Maribor i andra kvalomgången till Champions league svider ändå allra mest. Där hade AIK avancemanget i sin hand efter att Tarik Elyounoussi gjort 3–1, men där Maribors reducering i slutminuterna tog det slovenska laget vidare i stället på fler gjorda bortamål.

Nu är även drömmen om gruppspel i Europa league över. AIK räckte helt enkelt inte till mot ett betydligt skickligare Celtic. Slutsiffrorna skrev till slut till 1–4 på Friends och totalt hela 6–1 till Celtic.

Inget snack om saken, alltså. AIK vägde för lätt och har inte alls samma skicklighet i de båda straffområdena som Celtic. 

Sebastian Larsson visade vad rutin från den här typen av stora matcher betyder, men han var alldeles för ensam om att hålla klass i AIK. Försvarsspelet, som i fjol var grunden till guldet, är inte alls tillräckligt bra när det kommer till spel i Europa. AIK har släppt in 15 mål i Europaspelets åtta matcher, mot 16 insläppta på 21 matcher i allsvenskan.

– Vi är inte tillräckligt bra där, det är relativt uppenbart. Motståndet håller en stor skillnad mot nivån i allsvenskan. Celtic förtjänar att gå vidare. Det här var oss övermäktigt, sa AIK-tränaren Rikard Norling efter förlusten. 

Han menade att det var en tudelad känsla, att Celtic vann rättvist, men att det var mycket i AIK:s spel som gladde – åtminstone i en timme. 

– Deras 2–1-mål och Chinedus (Obais) missade friläge blir mentalt jobbigt för oss, sa Norling. 

Nu gäller det för AIK att snabbt ladda om batterierna inför toppmötet och derbyt mot Djurgården på söndag. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons