Annons

Akademien: de tog beslutet att belöna Arnault-vittne

Arbetet i Svenska Akademien har länge framstått som i princip oavlönat. Men nu redovisar Akademien att alla ledamöter får ett grundarvode. Akademien redovisar också vilka ledamöter som deltog i beslutet att belöna en författare som vittnat för Jean-Claude Arnault.

Under strecket
Publicerad

Jean-Claude Arnault på plats i Stockholms tingsrätt.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet

Jean-Claude Arnault på plats i Stockholms tingsrätt.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet
Jean-Claude Arnault på plats i Stockholms tingsrätt.
Jean-Claude Arnault på plats i Stockholms tingsrätt. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet

”Deltagandet i veckosammankomsterna är i princip oavlönat”. Så står det på Svenska Akademiens hemsida.

Enligt 1700-talsstadgarna ska ledamöterna vid varje sammankomst tilldelas skådepenningar, så kallade jetonger, av silver. ”Utöver jetongerna får ledamöterna ersättning för sina direkta kostnader i samband med deltagandet i sammankomsterna, i första hand resekostnaderna”, står det på Akademiens hemsida.

Formuleringarna har tolkats som att Akademiens ordinarie arbete i princip inte ger någon ersättning. Men på torsdagen kunde Sveriges Radios ”Kulturnytt” rapportera att ledamöterna har ett grundarvode på 6 000 kronor i månaden.

­­– Nu har vi tagit beslutet att redovisa det, säger Louise Hedberg, kanslichef på Svenska Akademien.

Annons
Annons

Hon säger att arvodet inte är en ersättning för deltagande i torsdagssammankomsterna. Det handlar i stället om en ersättning för all inläsning som krävs av ledamöterna i Svenska Akademien inför beslut om stipendier och annat.

Svenska Akademiens ständige sekreterare är anställd med en grundlön och tjänstepension. Kansliet uppger dock inte hur hög månadslönen är.

Det är sedan tidigare känt att ledamöterna får ersättning för arbete i Akademiens olika kommittéer. Enligt ”Kulturnytt” får den ledamot som sitter i Nobelkommittén, som har i uppgift att vaska fram Nobelpristagare, en ersättning på 37 500 kronor per kvartal. En ledamot kan sitta i flera olika kommittéer samtidigt. Det är också känt att ledamöterna kan få lägenheter i Akademiens fastigheter med hyresrabatt.

Akademien har länge varit ett mycket slutet sällskap. Men kriserna har tvingat fram ett reformarbete; bland annat har Akademien utlovat större öppenhet kring institutionen och dess verksamhet.

Under våren kommer Akademien att offentliggöra sin årsredovisning och verksamhetsberättelse. Ständige sekreteraren Anders Olsson redovisar nu också vilka ledamöter som deltog i det uppmärksammade beslutet om 2018 års Lundbergsstipendiater.

16 personer tilldelades ett stipendium på 60 000 kronor var. Bland de belönade finns författaren Stig Larsson, gammal vän till Horace Engdahl och Jean-Claude Arnault. Akademien belönade också författaren Einar Askestad, som varit aktiv i debatten om Akademien och pekat ut Sara Danius som ”det främsta skälet till att Svenska Akademien definitivt kapsejsade”. Ett stipendium gick till en författare som vittnade för Jean-Claude Arnault i våldtäktsrättegången i Svea hovrätt.

Stipendierna ur Stina och Erik Lundbergs stiftelser går till personer verksamma inom kultursektorn.

Anders Olsson skriver i ett mejl till SvD: ”Beslutet togs den 29 november 2018 och närvarande var Horace Engdahl, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph, Tomas Riad, Jesper Svenbro samt Per Wästberg. Kjell Espmark deltog med insänt votum i omröstningen.”

Per Wästberg har tidigare sagt till DN att han beklagar Akademiens beslut att belöna en person som vittnat på Arnaults sida. Han har också sagt att han inte har något minne av beslutet att belöna denna författare, ett för honom helt okänt namn.

”Jag minns att det var ett hårt pressat möte, det sista för terminen, med mängder av ärenden, men det är ingen ursäkt", skriver Per Wästberg i ett mejl till SvD. Han vidhåller att han inte varit med om något liknande, där ett okänt namn nominerats och beslutats.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna KAN GOOGLE RÄDDA SVENSKA AKADEMIEN?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons