Annons

Lisa Irenius:Räcker inte att göra sig av med Frostenson

Horace Engdahls redan svaga aktier hos allmänheten och Nobelstiftelsen sjunker ytterligare efter hovrättens dom mot Jean-Claude Arnault – och det blir än mer angeläget för Akademien att bli av med Katarina Frostenson. Men Akademien har svårt att tala klarspråk om problemen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Horace Engdahl och Katarina Frostenson. Två problem för Akademien.

Foto: Pontus Lundahl/TT och Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 2

Det mest uppenbara problemet undviker Akademien att tala om, nämligen att Katarina Frostenson är gift med en person som är dömd för våldtäkt, Jean-Claude Arnault.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 2

Horace Engdahl och Katarina Frostenson. Två problem för Akademien.

Foto: Pontus Lundahl/TT och Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1
Horace Engdahl och Katarina Frostenson. Två problem för Akademien.
Horace Engdahl och Katarina Frostenson. Två problem för Akademien. Foto: Pontus Lundahl/TT och Jonas Ekströmer/TT

”Jag är förvånad över att en man kan skickas i fängelse utan att några substantiella bevis om hans skuld har presenterats under rättegången. Vi lever i en farlig tid”, sa Horace Engdahl om det faktum att tingsrätten dömde Jean-Claude Arnault till fängelse för våldtäkt. (The Times Literary Supplement, 17/10 2018).

Nu har även hovrätten dömt Arnault, ja rentav skärpt domen: han döms nu för två fall av våldtäkt mot samma kvinna, och fängelsestraffet förlängs till 2,5 år. Två olika rättsinstanser anser alltså att det finns tillräckliga bevis för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att Arnault är skyldig till våldtäkt.

Därmed sätts troligen en juridisk punkt för det mest uppmärksammade svenska metoo-fallet. För alla de kvinnor som under det senaste året har berättat om sexuella trakasserier och övergrepp innebär det ett symboliskt erkännande; kanske rentav en förhoppning om ett slut för en farlig tid för kvinnor.

Annons
Annons

Problemet med Horace Engdahl – och nu kommer vi in på frågan om hur domen påverkar Svenska Akademien – är att han försvarar en vän.

Finns det någon mental beredskap för en diskussion där vi prövande vrider och vänder på domslutet? Det frågade sig Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i helgen. Men nej, det finns det nog inte. Detta är en enormt laddad fråga och jag tror att de flesta nu vill betrakta Arnault-skandalen som avslutad: han är dömd, punkt slut.

I princip tycker jag dock att sådana prövande diskussioner, om de följer, inte bör avfärdas alltför snabbt. Sexualbrott är ett område inom juridiken där det har skett stora förändringar under senare år, det är inte orimligt att det förs samtal om hur domstolar bedömer trovärdighet och bevis, utifrån såväl förövares som offers perspektiv.

Efter reklamen visas:
Kulturprofilen får skärpt straff i hovrätten

Jag har heller inte några problem med att en intellektuell gör kritiska uttalanden så som Horace Engdahl, även om jag sällan håller med honom: det är vitaliserande för offentligheten att det finns personer som agerar ”djävulens advokat” och ifrågasätter gängse uppfattningar.

Problemet med Horace Engdahl – och nu kommer vi in på frågan om hur domen påverkar Svenska Akademien – är att han försvarar en vän. Det gör att hans uttalanden framstår mer som ett försvar av egna intressen och den egna sfären, än som tankar från en självständig intellektuell.

Det mest uppenbara problemet undviker Akademien att tala om, nämligen att Frostenson är gift med en person som är dömd för våldtäkt.

Horace Engdahls redan svaga aktier hos allmänheten och Nobelstiftelsen har knappast förstärkts av domslutet. På ett mer allmänt plan påminner domen om de hårda ord om ”vänskapskorruption” som uttrycktes av avhoppande ledamöter i april, då Akademiens splittring var ett faktum.

Annons
Annons

Det mest uppenbara problemet undviker Akademien att tala om, nämligen att Katarina Frostenson är gift med en person som är dömd för våldtäkt, Jean-Claude Arnault.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

Nu blir det än mer angeläget för institutionen att göra sig av med Katarina Frostenson.

Ännu pågår en rättslig utredning om huruvida hon och Arnault är skyldiga till ekonomisk brottslighet, det återstår att se om det kommer att väckas åtal. Akademien har också tillsatt en egen utredning om huruvida Frostenson har begått sekretessbrott.

Allt detta är allvarligt, men det mest uppenbara problemet undviker Akademien att tala om, nämligen att Frostenson är gift med en person som är dömd för våldtäkt.

Hon är givetvis inte skyldig för sexualbrott som maken har dömts för, men när man har en maktposition och verkar i ett sammanhang som kräver allmänhetens – och kollegernas – förtroende så är det också rimligt att det får konsekvenser när någon i ens absoluta närhet agerar brottsligt.

Ponera att en högt uppsatt politiker inom kulturområdet var gift med en person som anklagades för att ha sextrakasserat ett 30-tal kvinnor i kulturvärlden och som även dömts för våldtäkt. Skulle den politikern kunna sitta kvar om hon samtidigt fortsatte att försvara sin äkta hälft? Jag har mycket svårt att tro det.

Det mest uppenbara problemet undviker Akademien att tala om, nämligen att Katarina Frostenson är gift med en person som är dömd för våldtäkt, Jean-Claude Arnault.
Det mest uppenbara problemet undviker Akademien att tala om, nämligen att Katarina Frostenson är gift med en person som är dömd för våldtäkt, Jean-Claude Arnault. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Att Frostenson får betala det högsta priset för en situation där flera är medansvariga kan lämna en besk eftersmak.

Men jag förstår också varför Akademien undviker att tala om dessa frågor: för om man erkänner att förtroendet för en person kan skadas av hur en närstående agerar, var ska man då dra gränsen? Är det till exempel värre att vara gift med en person än att vara nära vän med den? De i dag aktiva ledamöterna lär noga akta sig för den typen av resonemang, och i stället försöka köpa ut Frostenson, sannolikt till ett högt pris.

Kommer Akademiens största återstående problem därmed att vara löst? Det kan vara att hoppas på för mycket. Att Frostenson får betala det högsta priset för en situation där flera är medansvariga kan lämna en besk eftersmak. Och om Frostenson lämnar Akademien ökar också möjligheten att Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till arbetet – samtidigt som Horace Engdahls position har försvagats. Det kan bädda för förnyad konflikt.

Fortsättning följer.

Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons