Annons

Irenius: Kan bli pinsamt för Horace Engdahl

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, anländer Stockholms tingsrätt. Arnault misstänks för våldtäkt, men nekar till brott.
Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, anländer Stockholms tingsrätt. Arnault misstänks för våldtäkt, men nekar till brott. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Arnaultfallet tas upp i rätten riktas fokus på nytt till vad som var kärnan i den historia som ledde till stormarna kring Svenska Akademien: anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp. SvD har talat med fyra kulturjournalister inför rättegången.

Publicerad

Gunnar Bolin, kulturjournalist på Sveriges Radio.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 4

Gunnar Bolin: Rättsprocessen skild från akademidebatten

Gunnar Bolin, kulturjournalist på Sveriges Radio.
Gunnar Bolin, kulturjournalist på Sveriges Radio. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Gunnar Bolin, kulturjournalist på Sveriges Radio, ser ett rättsfall som förflyttar fokuset från Akademien och dess anseende tillbaka till det som var händelseförloppets själva grund – anklagelserna om sexuella trakasserier, sexuellt utnyttjande och våldtäkter.

– När domen väl kommer får vi se om någon sida i konflikten kommer använda sig av den eller inte. Jag tror nog att de inom Akademien, både de som deltar i arbetet och de som inte deltar, försöker se själva rättssaken som något som endast indirekt berör Akademiens arbete.

Huvudförhandlingen som nu inleds i Stockholms tingsrätt är ett skeende som knappast kommer att ha någon bäring på diskussionerna om Nobelpriset, som Bolin ser det.

– Dels så är det ju redan bestämt att det inte blir något pris i år, dels tror jag att man kan hålla isär detta rättsfall från själva priset. Men det är indirekt en fortsättning på den sorgliga historien kring Svenska Akademien. I princip tycker jag att rättegången är en sak mellan en person som råkar vara gift med en kvinna som sitter i Akademien, och den kvinna som anklagar honom för våldtäkt, säger han.

Efter reklamen visas:
Här är turerna kring Arnault
Annons
Annons
Annons

Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 2 av 4

Lisa Irenius: ”Vissa beteenden kan inte längre passera”

Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet.
Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet. Foto: Staffan Löwstedt

På frågan om hur Arnaultfallet förändrat den svenska kultursfären, svarar Lisa Irenius, kulturchef på SvD, att många nog fått en rejäl tankeställare kring sitt beteende. Både av Arnault-affären och Metoo-rörelsen i stort.

– Vissa beteenden kan inte längre passera lika obemärkt som förr. Frågan om sexuella trakasserier tas på större allvar. Men det kommer troligen alltid, i alla samhällssfärer, att finnas personer med inflytande och kontaktnät som missbrukar sin ställning, och när ord står mot ord kommer det att medföra situationer där kvinnor utan makt riskerar att inte bli trodda – och därför kanske inte heller vågar berätta om övergrepp, säger Lisa Irenius.

Vilken betydelse har själva rättsfallet för Akademien och dess anseende?

– Om Arnault blir fälld så kan det bli pinsamt för Horace Engdahl, som tidigare har lyft fram Arnault som en förebild och har försvarat hans ”vivörliv”. Det kan också göra det svårare för Katarina Frostenson att komma tillbaka till Akademien, även om hon inte kan klandras för brott som maken eventuellt har begått. Beroende på hur Engdahl och Frostenson reagerar på en eventuellt fällande dom kan det bli ett bakslag för Akademien, säger Lisa Irenius.

Annons
Annons
Annons

Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Foto: Olle Sporrong/Expressen Bild 1 av 1

Del 3 av 4

Karin Olsson: ”Metoo-män kan inte härja fritt längre”

Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: Olle Sporrong/Expressen

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, konstaterar att fokus nu riktas mot Jean-Claude Arnault och inte på Akademiens interna stridigheter.

”Det kan ju förändras om det kommer fram detaljer kring Akademiens eventuella roll under rättegången, men om det skulle finnas något avgörande hade det nog varit framme i ljuset redan”, skriver hon i ett mejl till SvD.

Hon tror inte heller att Arnault-affären har någon betydelse för synen på Nobelpriset i litteratur.

”För att få tillbaka Nobelpriset tror jag att det allra viktigaste är att man väljer in starka nya ledamöter som med trovärdighet kan bygga upp Svenska Akademien igen. Arnault är redan ute ur leken, så att säga. Akademien har tagit sin hand ifrån honom”, skriver hon.

På frågan om vad Arnault-affären har förändrat, så menar Olsson att framför allt Metoo-hösten i stort har förändrat inställningen hos många.

”Metoo-män kommer inte att våga härja fritt längre, och få kommer låta dem hållas. Självklart kommer det förekomma sexuella trakasserier och övergrepp även framöver, men det kommer vara mycket svårare att normalisera dessa beteenden”, avslutar hon.

Annons
Annons
Annons

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter.

Foto: Johan Engman/TT Bild 1 av 1

Del 4 av 4

Björn Wiman: ”Oavsett utgången är förtroendet för Akademien kört i botten”

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter.
Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter. Foto: Johan Engman/TT

Björn Wiman, kulturchef på DN, anser också att Svenska Akademiens anseende är en bisak när fallet nu tas upp i rätten.

”Rättegången återför uppståndelsen kring Akademien till vad den egentligen hela tiden har handlat om: allvarliga anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp – och institutionens oförmåga att hantera dem”, skriver han och utvecklar sitt resonemang kring själva Nobelpriset.

”Det var med 18 kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp som allting började i Matilda Gustavssons reportage förra året och det är fortfarande detta som är huvudsaken: samhällets oförmåga att hantera dessa anklagelser. I Svenska Akademiens fall slog oförmågan till och med över i arrogans, vilket i förlängningen ledde till att man blev av med rätten att utse Nobelpristagare i litteratur”, skriver Wiman.

Björn Wiman anser att Akademiens förnyade stadgar och inval av ledamöter är ett försök att reparera institutionens fasad med ”ytspackel”.

”Den tystnadskultur som i åratal har präglat institutionen kom upp i dagen – rättegången visar hur orimligt det är att delar av Svenska Akademien aktivt ville sopa dessa anklagelser under mattan. Oavsett utgång i detta mål är allmänhetens förtroende för Svenska Akademien kört i botten – och kommer så att förbli under mycket lång tid framöver.”

Efter reklamen visas:
Här är turerna kring Svenska Akademien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons