Annons

Lisa Irenius: Akademiens nya regel en känga till både Engdahl och Danius

Svenska Akademien vill gjuta olja på vågorna med moderniseringen av stadgarna. Men både Horace Engdahl och Sara Danius får sig en släng av sleven – och en paragraf kan bli djupt problematisk om inte ledamöterna inser vikten av moral.

Publicerad
Sara Danius och Horace Engdahl.
Sara Danius och Horace Engdahl. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så var striden över: den återstående Svenska Akademien kommer att leva vidare och välja in nya ledamöter. Det är den stora nyheten mellan raderna när institutionen nu har presenterat omfattande förtydliganden om hur stadgarna ska tolkas.

Kjell Espmark, Peter Englund och Sara Danius har möjlighet att delta i omröstningar utan att vara på plats, förstår man – men om de väljer att inte delta så finns en möjlighet för kungen att ge dispens. Man väljer helt enkelt in nya ledamöter ändå. Eftersom kungen har meddelat att han är nöjd med de nya formuleringarna får man utgå från att han är redo att ge sådan dispens.

Om de tre avhopparna beslutar sig för att bojkotta inval av nya ledamöter kommer processen att förlängas och förlora ytterligare i legitimitet – men det innebär inte slutet för Svenska Akademien. Trion har kort sagt inte mycket att sätta emot längre. De kan rätta sig i ledet eller lämna sina stolar.

Annons

Nu vill Svenska Akademien börja om; så läser jag stadgekommentaren. Man vill gjuta olja på vågorna både kring och framför allt inuti Akademien.

Ledamöter ska alltid sätta Akademiens intressen före sina egna och får inte kritisera varandra offentligt (en känga till Horace Engdahl, kunde man tro – tills han strax efter offentliggörandet av de nya formuleringarna försvarade sitt påhopp på Sara Danius med ”nödvärnsrätten”, vilken dock inte nämns i stadgekommentarerna).

Bestämmelserna om jäv skärps, ledamöterna måste alltid agera oklanderligt. Ständiga sekreteraren ska ”verka för sammanhållning, värna om demokratiska principer och intern transparens samt främja en god arbetsmiljö och trivsel för ledamöter och personal” (en känga till Sara Danius, som i skandalen med ”kulturprofilen” verkar ha prioriterat Akademiens anseende framför den interna sammanhållningen).

Akademiens förtydliganden är till stor del vettiga. Men det finns en grundläggande motsättning: kraven på ledamöterna stärks, men det är högst oklart vad följderna blir när någon bryter mot reglerna. Framöver blir det ännu svårare att utesluta en ledamot.

”Beträdes Ledamot med något som emot heder ock ära går, varde han för altid utesluten”, heter det i paragraf nummer 19.

Nu understryker man att processen i dessa fall ska vara ”rättssäker”. Det måste föreligga ”klara påståenden om sakomständigheter med bevis”. Ledamoten har rätt att få sin sak prövad enligt Europakonventionen.

Helt rimligt, kan man tycka. Haken är att en institution vars legitimitet vilar på dess anseende inte kan försvara sig enbart med att det inte finns tillräckliga bevis för brott mot dess stadgar – bara misstanken om att oegentligheter har förekommit kan innebära en stor skada i sig.

Nästa vecka börjar rättegången mot ”kulturprofilen”, som står åtalad för våldtäkt. Samtidigt låter de nya skrivningarna förstå att Akademien inte har grund för att hålla Katarina Frostenson utanför arbetet, trots misstankar om att hon har brutit mot både sekretess och jävsregler, och trots att hon skadar institutionens anseende genom att helt vifta bort alla anklagelser mot hennes make.

Hur skulle Akademien agera om situationen var ännu värre: om flera trovärdiga anklagelser om sexuella trakasserier riktades mot en ledamot? Skulle man bara rycka på axlarna så länge som det inte finns klara bevis?

Akademien rår ingen på, blir budskapet. Å ena sidan är det poängen med en institution som ska stå helt fri och självständig. Å andra sidan kan det bli djupt problematiskt om inte alla ledamöter inser vikten av moral och omdöme.

Annons
Annons
Annons

Sara Danius och Horace Engdahl.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons