Annons

Anders Q Björkman:Akademiens stadgar rår inte på Frostensons ”brott”

Är det rimligt att Katarina Frostenson ska fällas för att ha brutit sekretessen kring Nobelpriset? Det är först på senare år som Akademien har snäppt upp hemlighetsmakeriet, men historiskt sett har man läckt som ett såll.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson.

Foto: Cecilia Österberg/IBL
Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien

Huvudargumentet för att Katarina Frostenson ska tvingas bort ur Svenska Akademien är anklagelsen om att hon ska ha läckt hemlig information om Nobelpristagare. Och att döma av den advokatutredning som Akademien har låtit göra har hon brutit mot sekretessregler genom att berätta om val av Nobelpristagare och inval av nya akademiledamöter för sin make Jean-Claude Arnault.

Men detta är en beskyllning som kan riktas mot fler än Frostenson. Ebba Witt-Brattström har berättat att hon under alla sina år som gift med akademiledamoten Horace Engdahl i förväg har fått veta vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Det är inte en alltför avancerad gissning att fler livspartner till ledamöter i förtroende har fått förhandsinformation, eller åtminstone har kunnat lägga ihop ett och ett när en viss författares böcker har travat upp sig på nattduksbordet intill.

Frostensons problem är att hennes make tycks ha talat vitt och brett om hemligheterna.

Hemlighetsmakeriet blev riktigt viktigt först i takt med att det mediala intresset tilltog under slutet av 1900-talet.

Annons
Annons

Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson.

Foto: Cecilia Österberg/IBL

Men även om det har läckt från Akademien är den betydligt bättre på att hålla tätt i dag än tidigare. Går man tillbaka ända till tiden då tidningstext sattes med blytyper, så måste en längre artikel om årets Nobelpristagare vara skriven och inlämnad i förväg av skribenten för att hinna publiceras dagen efter tillkännagivandet. Med andra ord spreds den hemliga informationen till åtminstone en skribent, en redaktör och en grafiker som satte texten.

Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson.
Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson. Foto: Cecilia Österberg/IBL

Också i modern tid har läckor förekommit. Själv har jag under mina 14 år på SvD Kultur aldrig fått något namn i förskott, men kolleger har berättat att sådant har förekommit. Hemliga källor som viskat hemliga namn. I ”Kulturnytt” berättade under måndagen Sveriges Radios Gunnar Bolin att han har varit med om det: ”Alla som arbetar på en kulturredaktion har varit med om läckor. Under de år som jag har bevakat Nobeltillkännagivandet är det två gånger som vi har vetat.”

2011 sjönk Tomas Tranströmers odds från 14 gånger pengarna till bara 1,66 en timme innan det tillkännagavs att den svenske poeten skulle få priset

Hemlighetsmakeriet blev riktigt viktigt först i takt med att det mediala intresset tilltog under slutet av 1900-talet, att hastigheten på informationsspridande ökade med internet och – inte minst – att vadslagningsspel kring Nobelpriset tog fart år 2003.

Vid några tillfällen, när odds har rasat strax före Nobelprisets tillkännagivande, har farhågor om läckor dryftats. 2008 stängde exempelvis spelbolaget Ladbrokes vadslagningen, eftersom misstänkt många satsade på Jean-Marie Gustave Le Clézio – som mycket riktigt blev det årets Nobelpristagare.

2011 sjönk Tomas Tranströmers odds från 14 gånger pengarna till bara 1,66 en timme innan det tillkännagavs att den svenske poeten skulle få priset. Den gången tittade en åklagare närmare på fallet, men det hela ledde inte till någon förundersökning.

Kort sagt: kravet på sekretess kring Nobelpristagare har blivit oändligt mycket viktigare med åren, men det är knappast därför Katarina Frostenson borde lämna sin stol. Snarare är det för att hon har blivit en sådan belastning för Akademien på grund av sitt äktenskap med en man som har dömts för två våldtäkter och anklagats för flera fall av sexuella trakasserier. Men för just det ”brottet” finns det inga stadgar att ta till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons