Annons

Göran Eriksson:Ny risk för SD i nära relationen med KD

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Adam Ihse /TT

Efter Almedalsveckan har Jimmie Åkesson en ny nära relation – men måste också vänja sig vid att SD:s väljare står på Kristdemokraternas lunchmeny. Konkurrensen om väljarna hårdnar på högerkanten.

Under strecket
Publicerad

1. Hade Jimmie Åkesson med sig något nytt budskap till Almedalen i år?

Alla partier tänker ut en ”planerad nyhet” till Almedalsveckan, och i Sverigedemokraternas fall handlade det i år om att svensk biståndspolitik borde bli tuffare mot länder som inte respekterar homosexuellas rättigheter.

SD påpekar själva att det är ett förslag som är direkt inspirerat av USA och Trump-administrationen, som nyligen har tagit ett liknande initiativ.

2. Varför väljer Jimmie Åkesson att lyfta ett sådant förslag?

Många muslimska länder diskriminerar, förföljer och kriminaliserar homosexuella. Det passar alltså väl in i SD:s kritik mot islam.

Men stödet för homosexuellas rättigheter har också ökat snabbt i Sverige. ”Svenska folkets förändrade inställning till homoadoptioner och HBT-rättigheter är utan tvekan en av de mest genomgripande opinionsförskjutningar som har ägt rum i närtid” har statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson konstaterat, med stöd i SOM-institutets mätningar.

Så det är också en SD-anpassning till den allmänna opinionen.

Annons
Annons

3. Finns det något annat skäl?

Sverigedemokraterna har haft återkommande konflikter med Pride-rörelsen. Men homosexualitet och abort är helt enkelt två frågor där en negativ position inte fungerar i Sverige. Kristdemokraterna tappade, orättvist tycker man själva, på abortfrågan i EU-valrörelsen och samma sak hände Sverigedemokraterna i valrörelsen 2018. SD är nu på väg att anpassa sin syn på aborter till att likna de andra partiernas.

4. Hade SD-ledaren med sig några andra nyheter?

Den mest uppmärksammade producerades ju redan i tisdags – genom lunchen med Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas riksdagskansli i Stockholm.

Det är ingen tvekan om att det var en första-steget-på-månen-upplevelse för Sverigedemokraterna, att Jimmie Åkesson för första gången hade överläggningar med ledaren för ett annat riksdagsparti. När det handlar om maktstrategi är det en viktig landvinning.

Men i förlängningen av lunchen vill ju KD också gärna äta upp Sverigedemokraternas väljare, och hade börjat göra det innan rekylen kom i EU-valrörelsen. Risken att förlora väljare till sina allierade lever alla partier med. Men det är en ny utmaning för Sverigedemokraterna, som inte haft några nära relationer – och inte är vana att tappa väljare.

Så när Sverigedemokraterna anpassar sin politik till opinionen är det också en anpassning till en ökad konkurrens om väljarna på högerkanten.

5. Vad handlade talet i Almedalen om?

Det var ett ganska traditionellt Åkessontal, som riktade svidande kritik mot ett Sverige som har förstörts av de vänsterliberala partiernas misslyckade migrations- och integrationspolitik.

Ett nytt grepp, som säkert provocerar, var att Åkesson använde sig av Vilhelm Mobergs text Svensk strävan, som på 40-talet gavs ut Försvarsstaben som propaganda för krigsmakten inför hotet om en nazistisk ockupation.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons