Annons

Åkesson delar ut flygblad i Turkiet: ”Sverige är fullt”

Grekisk kravallpolis bevakar migranter vid gränsen till Turkiet.
Grekisk kravallpolis bevakar migranter vid gränsen till Turkiet. Foto: Giannis Papanikos/AP

SD-ledaren Jimmie Åkesson befinner sig nu vid den grekisk-turkiska gränsen och delar ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylsökande.

– Sverige och övriga EU måste hjälpa Grekland, säger Jimmie Åkesson (SD).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Tomas Oneborg

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Tomas Oneborg

Turkiet meddelade förra veckan att landet inte längre kommer att följa avtalet med EU om att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till unionen. Tusentals personer har de senaste dagarna samlats vid den grekisk-turkiska gränsen, och Grekland har lovat att inte släppa in personerna i EU.

På tisdagen reste SD-ledaren Jimmie Åkesson till Turkiet. Han säger till SvD att han är i gränsstaden Edirne för att prata med migranter och poliser och för att dela ut flygblad.

– Vi delar ut flygblad där vi beskriver att Sverige är fullt. Så om man vill till Sverige är det en dålig idé. Vi har inte kapacitet att hjälpa fler, säger Jimmie Åkesson.

Han säger att han pratat med flera migranter, och att många av dem vill till Sverige.

– Alla vill till Europa, i första hand norra Europa. Man nämner Tyskland och Sverige. Jag träffade en som vill till Nederländerna. Det är vår del av Europa de vill till, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Oneborg

Han är i Turkiet med sin stabschef och några fotografer. Även hösten 2015 var SD på olika platser vid EU:s yttre gräns för att dela ut flygblad.

Jimmie Åkesson säger att sällskapet hittills inte lyckats ta sig till den grekiska gränsen.

– Just nu är det ganska lugnt, men vi har ganska svårt att nå fram till gränsen. Vi har frågat polisen om vi kan komma fram, men just nu går det inte för det är lite oroligt.

SD-ledaren säger att Sverige och resten av EU måste hjälpa Grekland att hålla gränsen stängd, och att vi även måste fokusera på våra egna gränskontroller.

Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är mycket kritisk mot SD-ledarens aktion.

– Jag tycker att det är fullständigt hårresande, men väldigt likt honom. Jag förväntar mig inget annat av ett fascistiskt parti.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons