Annons

Åkesson: Fritt fram att gå emot partiets Natolinje

Sverigedemokraterna motsätter sig ett Nato-medlemskap. Många av våra medlemmar och företrädare vill dock att Sverige ska gå med. Om vårt krav på folkomröstning blir verklighet kommer vi att utlysa samvetsfrihet för alla våra partiföreträdare, skriver partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Under strecket
Publicerad
Foto: Virginia Mayo/AP, Tomas OneborgBild 1 av 1
Foto: Virginia Mayo/AP, Tomas OneborgBild 1 av 1
Foto: Virginia Mayo/AP, Tomas Oneborg

Den i alla avseenden mest inflytelserika Nato-medlemmen är USA. Där har man val i november. Hillary Clinton är en så kallad hök, alltså en politiker som ser krig som politiskt verktyg. Hon har bland annat gjort sig känd för att stötta de katastrofala krigen i Irak och Libyen. Donald Trump har en mindre interventionistisk profil, men har å andra sidan visat sig vara en oberäknelig person med tydlig tendens att hamna i konflikter. Är det ansvarsfullt att gå med i en militärallians som någon av dessa två kommer att leda under de närmsta åren?

Ett annat viktigt Nato-land är Turkiet. Bland annat därför att det har alliansens näst största armé. Turkiet leds av Reccep Tayyip Erdogan – en islamistisk diktator som fängslar oppositionella och förtrycker kurderna. Är det rimligt att svenska killar och tjejer ska gå i döden för att försvara honom?

Annons
Annons

Vissa beskriver ett Nato-medlemskap som en typ av hemförsäkring. Men vad är det för ryslig hemförsäkring som kan innebära att du blir tvungen att skicka din son eller dotter att riskera livet i ett främmande land, för att utkämpa ett krig som inte är ditt?

Sverige behöver ett starkt försvar för att kunna värna vår självständighet, våra värderingar och vår trovärdighet internationellt. Därför har Sverigedemokraterna varje år sedan riksdagsinträdet varit det parti som anslagit i särklass mest medel till försvaret. I år anslog vi 2,1 miljarder mer än regeringen och 125 miljoner mer än Liberalerna, som var näst bäst.

Vi är väl medvetna om vilka hot som finns i vår omvärld och därför var vi också först ut med att varna för den ryska upprustningen. Redan 2005 skrev vår gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson följande:

Flera säkerhetspolitiska experter varnar för utvecklingen i Ryssland. Vladimir Putins styre blir allt mer auktoritärt, antivästliga stämningar sägs öka och den ryska krigsmakten genomför en målmedveten upprustning med 30 procent årligen. [...] Investeringar i försvaret är en dyr men nödvändig försäkring och, lika lite som någon annan försäkring, kan denna tecknas när olyckan väl har skett.

Detta kan ställas mot att Moderatledaren Fredrik Reinfeldt så sent som 2013 sade att det inte existerar något hot mot Sverige.

I år efter år har de andra partierna rustat ner försvaret. Trots varningssignaler från omvärlden och trots att vi ständigt påtalat behovet av ett adekvat försvar har man negligerat den ryska upprustningen och andra hot från exempelvis terrorism. Tills nu. Först när man försatt Sverige i en situation där vi knappt kan försvara oss själva har man mage att anklaga andra partier för att slarva med säkerheten. Sverige är så illa rustat i en orolig omvärld att allt fler resonerar i termer av att vi är nödd och tvungna att ansluta oss till Nato. Vissa verkar applådera åt en sådan utveckling. Det är ett cyniskt och farligt sätt att se på säkerhetspolitik.

Annons
Annons

I Sveriges riksdag finns ingen majoritet för ett Nato-inträde. Ändå tar vi undan för undan steg mot ett medlemskap. Sverigedemokraterna vill sätta stopp för detta genom att flytta beslutet från politikerna och låta svenska folket avgöra.

Ett beslut som skulle få enorma konsekvenser för Sveriges roll i världen, för vårt utrikespolitiska handlingsutrymme, vår säkerhet och självständighet måste hanteras med största möjliga transparens och kan inte underkastas en tillfällig riksdagsmajoritet. Den svenska neutralitetslinjen har tjänat oss väl historiskt och har haft stadig folklig förankring. En eventuellt förändring måste också den förankras väl och föregås av transparent och saklig allmän debatt.

Sverigedemokraterna motsätter sig ett Nato-medlemskap bland annat på de grunder som redovisas ovan. Många av våra medlemmar, sympatisörer och företrädare är emellertid förespråkare av att Sverige bör bli medlemmar i militäralliansen. Om vårt krav på folkomröstning blir verklighet kommer vi att utlysa samvetsfrihet för alla våra partiföreträdare. Partiet och dess resurser kommer att kampanja för ett Nej till Nato. Eventuella företrädare som vill företräda annan linje är fria att göra så utan att det kommer att påverka deras roll i partiet.

Sverigedemokraterna förespråkar att Sverige ska ha ett starkt försvar och är av uppfattningen att vi behöver bygga det tillsammans med vårt östra grannland. Finland och Sverige har en liknande geopolitisk situation, har starka historiska band och tillsammans kan vi utgöra ett tillräckligt stort hinder för främmande makt.

Jimmie Åkesson (SD)

partiledare

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons