Annons

Åkesson utfrågad av turkisk polis – har lämnat landet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på flygplatsen i Turkiet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på flygplatsen i Turkiet. Foto: AP

Jimmie Åkesson blev utfrågad av turkisk polis i samband med att han skulle resa hem till Sverige, uppger nu partiets presschef Henrik Gustafsson. Enligt tidigare uppgifter skulle SD-ledaren ha gripits.

Under strecket
Publicerad

Medieuppgifter gjorde tidigare under fredagseftermiddagen gällande att Åkesson gripits av polis efter att han delat ut flygblad till migranter vid den grek-turkiska gränsen.

Men när TT når Henrik Gustafsson vill han inte kalla det för ett gripande.

– När han tog sig till säkerhetskontrollen och visade sitt pass ombads han att gå till sidan för vidare samtal. Han blev bortforslad till ett rum för vidare samtal.

– Samma sak hände med en annan person i personalen, i det samtalet var man intresserade av att ställa frågor kring vem han var, vad han jobbade med och vad hade gjort i Turkiet, säger Gustafsson till TT.

Åkesson landar på Kastrup senare under fredagseftermiddagen.

Henrik Gustafsson tror att behandlingen av Åkesson beror på att Turkiet inte uppskattade Sverigedemokraternas flygblad där det stod att ”Sverige är fullt”.

– Det är klart att det ställer till det för den turkiska regeringen och den ambitionen som de har i nuläget. Min uppfattning är att det är det som de reagerar på.

Jimmie Åkesson har sedan ett par dagar tillbaka varit vid den grekiska gränsen där han delat ut flygblad som bland annat varnat migranter och flyktingar för att Sverige är fullt.

Annons
Annons

Flera medier rapporterade tidigare under fredagen att Åkesson skulle ha gripits i Turkiet, en uppgift som SD:s presschef Henrik Gustafsson då bekräftade, enligt bland annat SVT.

SD:s presschef Henrik Gustafsson skrev så här i ett mejl till SvD:

”Vi kan bekräfta att det land som Morgan Johansson och regeringen vill förhandla med, och ge mer pengar till, är ett land där man blir gripen och utfrågad för att man delar ut flygblad som staten inte har godkänt.”

”Turkiet är en skurkstat som absolut inte bör ha inflytande över europeisk migrationspolitik. Det är uppenbart dåligt både för migranter såväl som för Europa.”

Åkessons agerande vid gränsen har kritiserats hårt av flera andra partiledare i riksdagen.

På fredagen kritiserade även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor SD-ledarens agerande.

– En enskild svensk politiker som ställer sig och delar ut flygblad vid gränsen står sig ganska slätt mot en person som Erdogan som cyniskt använder utsatta människor som en bricka i ett spel och använder sin militär för att trycka asylsökande mot gränsen. För min del är det ett oansvarigt sätt att använda sin tid på som beslutsfattare, sade hon till TT.
SD:s stabschef skriver i ett meddelande till Expressen att Åkesson har landat och inte tänker göra några intervjuer under fredagen. Meddelandet fortsätter:

”Men det som har hänt är att Jimmie Åkesson blev som redan nämnt bortförd av polis och senare deporterad. Han har också fått inreseförbud till Turkiet.

Detta är en praktskandal. Särskilt från ett land som aspirerar på att bli medlem i EU. Men det bekräftar också att Turkiet är ingen demokrati. De på vänstersidan som nu raljerar över vad som har hänt, tycks inte förstå allvaret i det inträffade.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons