Annons

Göran Eriksson:Blir tuff match för Åkesson – om trovärdigheten

SD-ledaren hamnade i ordstrid i SVT om Sverigedemokraternas budget, och utanför studion anklagade Jimmie Åkesson både Stefan Löfven och Carl Bildt för lögn. Under valspurten kommer mycket att handla om hur stort förtroende väljarna har för Jimmie Åkesson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson på ett torgmöte i Landskrona.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

Jimmie Åkesson på ett torgmöte i Landskrona.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1
Jimmie Åkesson på ett torgmöte i Landskrona.
Jimmie Åkesson på ett torgmöte i Landskrona. Foto: Johan Nilsson/TT

1. Hur viktig är SVT:s utfrågning för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna?

Den är viktig för honom precis som för de andra partiledarna, men den är mindre ödesmättad för Jimmie Åkesson än för ledarna för de två andra större partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna. Över både Stefan Löfven och Ulf Kristersson hänger hotande valfiaskon, men det finns inga tecken på att något sådant ska drabba Sverigedemokraterna.

Troligen bidrar detta faktum till att SD-ledaren lyckas behålla lugnet under stora delar av SVT-utfrågningen.

2. Men inte under hela utfrågningen?

Nej, för som SvD redan har visat i en partiledarintervju så har Jimmie Åkesson inte järnkoll på det egna partiets budgetpolitik. ”Det är ju saker som jag knappt ens begriper. Du kommer få blaha-blaha-svar”, sa Åkesson bland annat och hänvisade till partiets ”räknenissar”.

Annons
Annons

I SVT-utfrågningen hade Åkesson och utfrågarna olika uppfattning om hur mycket partiet vill spara på etableringsersättningen till kommunerna som tar emot nyanlända.

3. Är det viktigt för en partiledare att kunna svara på budgetfrågor?

Det är svårt att säga hur stor roll det spelar – och i det här fallet ansåg ju Åkesson att han hade rätt, även om programledarna hävdade att han inte hade det.

Den här valrörelsen handlar ovanligt lite om budgetpolitik, och Jimmie Åkessons lockar knappast väljare som framför allt efterfrågar hög kvalitet i partiernas budgetmotioner. Men när valrörelsen går mot sitt slut angriper motståndarna partiet allt hårdare, och då kan Åkessons trovärdighet vara viktig.

Efter reklamen visas:
Löfven: SD måste tåla att deras politik granskas

4. I vilket avseende?

På väg in i SVT-studion angrep Åkesson S–ledaren Stefan Löfven för att ljuga: ”Jag är förbaskat trött på lögnfabriken på Sveavägen 68. Löfven ljög i dag om att vi vill avveckla det kommunala utjämningssystemet”.

Det finns heller inget skarpt SD-förslag om detta, men det finns kritiska skrivningar bland annat i partiets kommunpolitiska program: ”Runt om i landet ser vi exempel på kommuner som finansierar orimliga kostnader för till exempel flyktingmottagningen genom det kommunala utjämningssystemet”.

Få väljare känner ju i detalj till vad partierna föreslår, därför blir det till sist en fråga om vem de litar mest på. Efter utfrågningen gick Åkesson till SVT:s Agenda, och anklagade också Carl Bildt (extrainkallad av Moderaterna) för att ljuga. Även det blir en tuff match om trovärdigheten för Åkesson.

5. Fanns det något Jimmie Åkesson kan vara särskilt nöjd med i utfrågningen?

Kanske att han kunde lyfta in terrorismen, ett ämne som inte varit särskilt uppmärksammat under valrörelsen. Jimmie Åkesson nämnde flera gånger Rakhmat Akilov i SVT:s utfrågning, i samband med frågan om vad som ska hända med människor som gömmer sig i Sverige. Men Åkesson övergav i SVT tanken på att en lag ska tvinga människor att anmäla dem som gömmer papperslösa.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna VAD HÄNDER OM SD BLIR STÖRSTA PARTI?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons