Jimmie Åkessons parti har medvind i opinionen och hade i senaste SvD/Sifo-mätningen 18,7 procents stöd, endast 0,7 procent efter Moderaterna.
Jimmie Åkessons parti har medvind i opinionen och hade i senaste SvD/Sifo-mätningen 18,7 procents stöd, endast 0,7 procent efter Moderaterna. Foto: Tomas Oneborg

Åkesson: Invandring finns inte i våra beräkningar

Sverigedemokraterna vill låsa in asylsökande som inte kan styrka sin identitet i en ny form av boende. Men hur ska partiet finansiera det nya slutna asylboendet när det samtidigt minskar anslagen till Migrationsverket kraftigt? I SvD:s serie #svarapåfrågan har turen kommit till SD:s partiledare Jimmie Åkesson, och temat är den ekonomiska politiken.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Hur många procent tippar Åkesson i valet?

Sverigedemokraterna vill minska Migrationsverkets anslag med 1,6 miljarder, men vill ändå att myndigheten ordnar en ny form av boende, ”ett slutet asylboende i Migrationsverkets regi”, enligt partiets budgetmotion för hösten 2018. På det nya slutna boendet ska asylsökande som inte kan styrka sin identitet och som har ett beslut om förvarstagande i enlighet med utlänningslagen sitta.

Dessutom vill SD utöka de befintliga förvarsplatserna för asylsökanden som ska avvisas eller utvisas. I fjol fick 30 802 personer avslag på sin asylansökan och det fanns 357 förvarsplatser.

Såvitt jag förstår är det inbakat i anslaget till kriminalvården.

Hur ska ni finansiera de nya förvarsplatserna när ni minskar anslagen till Migrationsverket?

– Såvitt jag förstår är det inbakat i anslaget till kriminalvården, så det anslaget flyttar delvis dit, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Men det står i er höstbudget 2018 att det är Migrationsverket som ska sköta det?

– Det är möjligt att det kanske står någonstans, men när jag pratar med våra räknenissar så säger de att det utökade anslaget är flyttat till kriminalvården.

Hur stort är det ökade anslaget?

– 500 miljoner kronor för hela kriminalvården, inklusive förvarsplatserna på 300–400 miljoner första året (2018, reds anm).

Men vare sig i SD:s budgetmotion eller i partiets motion om rättsväsendet står det något om att den extra halva miljarden till kriminalvården ska gå till förvarsplatser. I stället står det att pengarna ska gå till ökad beläggning inom kriminalvården eftersom SD vill ha kraftigt skärpta straff.

Annons

När SD får läsa Åkessons citat inför publicering hävdar en talesperson att det rör sig om ett missförstånd om vilka förvarsplatser vi pratar om. Jimmie Åkesson pratar om de befintliga förvarsplatserna, men partiet har inte heller anslagit pengar i sin budget för att utöka de platserna.

Hur många nya förvarsplatser förväntar ni er att få för de pengarna, 300–400 miljoner?

– Jag kan inte svara på det. Jag vet inte hur många man har räknat med faktiskt. Om det inte står i budgeten, vilket jag tror att det gör, så vet jag inte, säger Jimmie Åkesson.

Emellertid står det inte i budgeten. Enligt SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler behöver Sverige ”tiotusentals” nya förvarsplatser, för människor som fått avslag på sin asylansökan.

– Det skulle vi nog behöva, men det får vi inte för de här pengarna. Det är på väldigt lång sikt i så fall, säger Jimmie Åkesson.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

I fjol kostade en förvarsplats 3 672 kronor per dygn, vilket betyder 1,34 miljoner per år. För 400 miljoner kronor får SD 298 nya platser, vid full beläggning. Medan 10 000 nya förvarsplatser skulle kosta runt 13 miljarder kronor per år.

– Jag tror inte att vi har budgeterat för 10 000 platser faktiskt. Kostnaden är dels en fråga om antal och dels en fråga om standard, säger Jimmie Åkesson.

För den nya formen av boende, det slutna asylboendet i Migrationsverkets regi, vill SD ha enklare standard, enligt sin budgetmotion. Men nästan tre fjärdedelar av kostnaden för de befintliga förvarsplatserna är personalkostnader, enligt Migrationsverket.

Det finns också andra möjligheter att hålla koll på människor som uppehåller sig illegalt i vårt land.

– Det finns också andra möjligheter att hålla koll på människor som uppehåller sig illegalt i vårt land eller som väntar på utvisning eller avvisning. Det kan till exempel vara elektronisk övervakning och den typen av mildare former av förvar eller kontroll.

Men i budgeten står att det ska vara ”ett slutet asylboende i Migrationsverkets regi” och ett slutet boende är väl inte elektroniskt? Där finns väl väggar?

Annons

–Ja, så är det ju, precis. För den typen av boende anslår vi 300–400 miljoner kronor cirka säger våra räknenissar, säger Jimmie Åkesson.

När det gäller kommunerna finns ett hål på 13 miljarder i SD:s budget.

– Socialdemokraterna säger att det blir minus 13, men de som räknar åt mig säger att det blir plus minus noll. Kostnaden för invandringen förutsätter ju att det förekommer invandring och det gör det ju inte i våra beräkningar.

SD:s största enskilda neddragning på kommunerna, 9,6 miljarder, gäller ersättning för flyktingmottagande. Kommunerna får pengarna beroende på hur många nyanlända de har tagit emot, men pengarna är inte öronmärkta och kan användas i vård, skola och omsorg.

– Du får ta det här med våra räknenissar.

En annan ekonomisk fråga gäller a-kassan. Riksdagens utredningstjänst har beräknat att det kostar 6 miljarder kronor att höja a-kassan och ta bort avgiften. Men SD lägger endast 3,9 miljarder på ändringarna, trots att partiet även vill göra a-kassan obligatorisk, vilket också torde kosta.

Jag tror inte att Stefan Löfven kan redogöra för alla finansdepartementets uträkningar i statsbudgeten.

– Jag kan inte redogöra för alla detaljer i det här. Enskilda beräkningar i vår budget är inget som jag håller på med dagligdags. Det är ju saker som jag knappt ens begriper. Du kommer få blaha-blaha-svar. Jag tror inte att Stefan Löfven kan redogöra för alla finansdepartementets uträkningar i statsbudgeten heller.

Jimmie Åkessons pressassistent fick i förväg veta ämnet för intervjun och de punkter i SD:s ekonomiska politik som SvD ville ställa frågor om. När en av partiets talespersoner inför publicering av texten ansåg att det rörde sig om ett missförstånd när det gällde förvarsplatserna erbjöd SvD Jimmie Åkesson att svara på frågorna på nytt, något han först accepterade men sedan avböjde.

Foto: Lars Pehrson
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2
Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2