Annons

Åkesson: Man ska ha respekt för Lööfs val

Om Vänsterpartiet gör allvar av sitt misstroendelöfte mot Stefan Löfven kommer Sverigedemokraterna att ge sitt stöd för att fälla regeringen.

– Vi kommer i varje givet tillfälle att rösta för misstroende, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i en stor intervju med SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Tomas Oneborg

Jimmie Åkesson är inte förvånad över att Annie Lööf och Jan Björklund ingått ett samarbete med regeringen Löfven.

Foto: Tomas Oneborg

Åkesson menar att både han och Stefan Löfven kan ta åt sig äran för att att Alliansen har spruckit.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Tomas Oneborg
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Oneborg

När partiledarna för Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna skulle förklara varför de – högst motvilligt – valde att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister för ytterligare en mandatperiod pekade de alla på samma sak: hotet från Jimmie Åkesson.

Blev det inte ett mittensamarbete skulle Sverige ”styras av en blåbrun regering som ger inflytande åt ett rasistiskt parti”, sa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. ”Ett främlingsfientligt populistparti skulle då få historiskt stort inflytande över Sveriges utveckling” fortsatte Centerledaren Annie Lööf.

Liberalernas partiledare Jan Björklund gick längst. Han sa att SD var del av en ”högernationalistisk våg” som ”prövats i Europas historia och varje gång i förlängningen lett till Europas värsta tragedier”.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson är inte förvånad över att Annie Lööf och Jan Björklund ingått ett samarbete med regeringen Löfven.

Foto: Tomas Oneborg

SD-ledaren Jimmie Åkesson menar att det är en historieskrivning och verklighetsbeskrivning som inte stämmer.

– Jag har aldrig kallat mig högernationalist och jag vet inte vilka högernationalistpartier som har haft makten vare sig i Europa eller någon annanstans i modern tid eller ens historiskt, jag känner inte till det. De partier man brukar åsyfta är ju partier med socialistisk utgångspunkt, som kallar sig nationalistiska, typ Nazityskland och Italien, jag antar att det är det han syftar på. Då är han helt fel ute. Det finns inget höger i det på något sätt.

Jimmie Åkesson är inte förvånad över att Annie Lööf och Jan Björklund ingått ett samarbete med regeringen Löfven.
Jimmie Åkesson är inte förvånad över att Annie Lööf och Jan Björklund ingått ett samarbete med regeringen Löfven. Foto: Tomas Oneborg

Hade de rätt i sak: skulle en Kristerssonregering ha varit beroende av SD?

– Det är klar att de har rätt i det. Vi skulle inte ge vårt stöd gratis. Men det gör inte Jonas Sjöstedt heller. Det är ingen poäng att ha ett parti och bli vald om man bara ska lägga sig platt sen. Vi bevakar våra väljares intressen precis som Jan Björklund bevakar sina väljares intressen. Det är naturligt, säger Jimmy Åkesson.

Medan många på högerkanten ser Lööf och Björklund som svikare har han en helt annan syn Centerpartiets och Liberalernas regeringsuppgörelse med Löfven.

– De gjorde vad de sa att de skulle göra, det kan man ha respekt för. Jag tycker att det är helt naturligt att de är där de är i dag. Vi har en helt ny konfliktlinje i politiken. Vi ser ett vänsterliberalt etablissemang som faktiskt har majoritet i Sveriges riksdag och de fick bilda regering. Väljarna ville ha det så här i någon mening.

Annons
Annons

Åkesson menar att både han och Stefan Löfven kan ta åt sig äran för att att Alliansen har spruckit.

Foto: Tomas Oneborg

Att Jimmie Åkesson låter mer positiv beror på att han anser att regeringsbildningen har fört honom närmare målet att bilda ett konservativt block tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Det har blivit väldigt tydligt under regeringsbildningen hur framför allt M och KD successivt har distanserat sig från C och L och blivit allt argare på dem och i många sammanhang sökt sig till oss i stället. Det är en välkommen utveckling för vår del.

Åkesson menar att både han och Stefan Löfven kan ta åt sig äran för att att Alliansen har spruckit.
Åkesson menar att både han och Stefan Löfven kan ta åt sig äran för att att Alliansen har spruckit. Foto: Tomas Oneborg

Var det du eller Stefan Löfven som spräckte Alliansen?

– Jag tar definitiv åt mig äran, en del av äran åtminstone. Våra framgångar har stark bidragit till att Stefan Löfven i dag sitter som statsminister på de liberala partiernas mandat. Samtidigt är det klart att Löfven genom att ta ganska långa kliv högerut har möjliggjort en splittrad Allians. Det är något som gynnar både honom och mig naturligtvis.

Tror du att regeringen Löfven kommer att sitta mandatperioden ut?

– Ja, det tror jag. För att regeringen ska avgå måste vi, M, KD och V på något sätt avsätta honom tillsammans. Jag har svårt att se hur det ska hända.

Sjöstedt vet att regeringen kommer att lägga fram förslag som V inte tycker om, ändå valde man att släppa fram Löfven.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har lovat att väcka misstroende mot Löfven om regeringen går vidare med förslagen om att luckra upp arbetsrätten och avreglerar hyressättningen, vilket partierna enats om i januariavtalet. Men Åkesson påpekar att V inte ens har tillräckligt med mandat för att väcka misstroende på egen hand

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

Hur ställer ni er om Vänsterpartiet söker stöd för att väcka misstroende mot regeringen?

– Vi kommer i varje givet tillfälle att rösta för misstroende. Sen är det bara vapenskrammel från V naturligtvis. För Sjöstedt vet att regeringen kommer att lägga fram förslag som V inte tycker om, ändå valde man att släppa fram Löfven. När det kommer till kritan kommer man inte göra något. Man kanske gör något pliktskyldigt, men jag har väldigt svårt att se att man skulle väcka misstroende.

Foto: Tomas Oneborg

Gäller ditt besked att fälla regeringen oavsett vilken fråga och oavsett vilket parti som väcker misstroende?

– Ja. Vi tycker inte att den här regeringen är legitim. Därför bör den avsättas, säger Åkesson.

I årets första partiledardebatt i riksdagen hade Moderatledaren Ulf Kristerson samma budskap till Jonas Sjöstedt: ”Av vilket skäl du än vill fälla regeringen så är jag med”. Samtidigt slog han ner på Jimmie Åkessons drömsamarbete mellan SD, M och KD med orden ”det räcker inte att gilla halva oss för att bilda ett nytt block”.

Vem tror du tar första steget och börjar samtala med dig, Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor?

– Jag tror att det i så fall blir Ebba som gör det. Hon har inte målat in sig i ett hörn på samma sätt. Hon har egentligen hela tiden haft en ganska öppen inställning. Så om någon kommer att ta ett steg så tror jag att det blir hon, säger Åkesson och framhåller att det var KD som fällde decemberöverenskommelsen och som först drev att Alliansen skulle försöka ta makten med stöd av Sverigedemokraterna.

Vad är det som krävs för att steget ska tas?

– Det krävs att Moderaterna landar i det nya landskapet, att man förstår att Alliansen är över. Det kan vara svårt, det är ändå ett 15 år långt äktenskap, det är inte så lätt att bara släppa det. Det förstår jag. För Kristdemokraterna tror jag inte att det är lika svårt att släppa Alliansen, för de har alltid varit lite outsider och ett litet parti. De har nog inga varmare känslor för allianssamarbetet, de kan nog släppa det lättare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons