Annons

Åkesson: SD måste sluta fokusera på symbolfrågor

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Oneborg

Sverigedemokraterna siktar mot att bli ett bredare parti och slipar därmed bort frågor på marginalen, som förbud mot samkönad adoption. Det framkom under P1-morgons utfrågning av Jimmie Åkesson.

Under strecket
Publicerad

SD-ledaren, som i helgen leder sitt partis landsdagar i Örebro, anser inte att det är en hel omsvängning partiet gör nu i frågan om att homosexuella ska få adoptera:

– Ungdomsförbundet tog inriktningen för två år sedan. Nu gör vi en revidering och rättar till ett gammalt beslut eftersom forskningsläget säger att det inte har någon stor inverkan på barnet. Barnperspektivet är det som styr, säger Åkesson.

SD är inte heller längre styvnackade motståndare till tidsmässiga förändringar i rätten till abort.

– Vi måste som ett aspirerande parti inta en mer pragmatisk hållning i många frågor. Det är ett resultat av att partiet växer och breddas, säger Jimmie Åkesson.

Han är inte rädd för att tappa väljare genom den bredare färdvägen:

– Det är en försvinnande liten grupp som anser det här vara de viktigaste frågorna. I stället bryr sig folk om gängbråken och välfärden. Då går det inte att fokusera på symbolfrågor på marginalen, säger Åkesson.

Public service lär bli ett hett debattämne under landsdagarna där det finns motioner om att verksamheten ska betalas via anslag och därmed lättare kunna dras ned. En annan motion vill sälja ut SVT 2.

– Partistyrelsen har föreslagit att de tre bolagen ska slås ihop, berättar Jimmie Åkesson.

En väljarbarometer från SVT/Novus visade på torsdagen att SD med 21,5 procent vidmakthåller sin position som Sveriges näst största parti. Avståndet till Moderaterna växer och är nu 3,2 procentenheter. Samtidigt var SD 4,5 procent efter Socialdemokraterna.

I den Sifo som SvD publicerade i förra veckan fick SD 23 procent av rösterna jämfört med Socialdemokraternas 24,4 procent, en skillnad som ligger inom felmarginalen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons