Annons

Åkesson: Löfven gömmer sig bakom tjänstemän

Jimmie Åkesson ställer sig tveksam till den svenska coronastrategin: ”Jag är helt övertygad om att Tegnell är en världsstjärna inom sitt område och vet vad han pratar om. Men vi vet inte om det här är rätt strategi.”
Jimmie Åkesson ställer sig tveksam till den svenska coronastrategin: ”Jag är helt övertygad om att Tegnell är en världsstjärna inom sitt område och vet vad han pratar om. Men vi vet inte om det här är rätt strategi.” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att Stefan Löfven gömmer sig bakom tjänstemän – och vill se kraftigare åtgärder för att skydda äldre och fler tester för att kunna återstarta ekonomin.

Under strecket
Publicerad

Anders Tegnell.

Foto: Claudio Bresciani/TT

I samband med torsdagens partiledarmöte gav statsminister Stefan Löfven (S) beskedet att han vill tillsätta en coronakommision för att utvärdera det svenska arbetet efter att krisen är över. Förslaget togs emot positivt av oppositionspartierna i riksdagen, som han lovade ska involveras när direktiven skrivs och ledamöterna utses.

– Det tycker jag är ett utmärkt besked, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna partiledare tycker däremot att regeringen har gjort för lite för att skydda äldreboende, där en stor andel av smittspridningen och dödsfallen i Sverige har ägt rum.

– Ytterst är det såklart regeringen som bär ansvaret för att vi har misslyckats. Det beror, tror jag, på felbedömningar som gjordes av expertmyndigheterna i ett tidigt skede där man underskattade det här viruset. Därför vidtogs inte tillräckliga åtgärder i tid, säger Åkesson.

Jag är helt övertygad om att han är en världsstjärna inom sitt område och vet vad han pratar om.

Han efterlyser att regeringen och expertmyndigheterna ser till så att personal som jobbar i äldreomsorgen får tillgång till enklare skyddsutrustning som visir och munskydd. Speciellt i de delar av landet som inte har drabbats så hårt av coronaviruset ännu.

Annons
Annons

Anders Tegnell.

Foto: Claudio Bresciani/TT

– Nu sprider sig smittan till andra delar av landet. Det finns en möjlighet att vidta en försiktighetsåtgärd för att inte samma sak ska hända där. Det är min uppmaning.

Är du kritisk mot hela den svenska strategin eller just mot att man misslyckats med att skydda de äldre?

– Hela strategin bygger ju på att skydda de äldre och andra riskgrupper. Och det har man faktisk misslyckats med i hög grad. När så mycket är så osäkert är det bättre att i ett tidigt skede göra för mycket än för lite, och sedan successivt trappa av de här restriktionerna. I stället för tvärtom, säger Åkesson.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT

Enligt en undersökning från DN/Ipsos har svenskarnas förtroende för Folkhälsomyndigheten ökat under krisen och hela sju av tio uppger att de litar på statsepidemiologen Anders Tegnells bedömningar.

Så här svarar SD-ledaren på om han har förtroende för Tegnell:

– Jag måste ju ha det. Sedan är det uppenbart att Anders Tegnell inte är en lysande kommunikatör, om man uttrycker det så. Jag är helt övertygad om att han är en världsstjärna inom sitt område och vet vad han pratar om. Men vi vet inte om det här är rätt strategi.

Stefan Löfven har fått kritik för att inte vara tillgänglig för medier under krisen medan Tegnell syns väldigt mycket. Tycker du att statsministern gömmer sig bakom tjänstemän?

– Ja, så är det. Det är en del av den svenska förvaltningstraditionen att det fungerar så. Jag tycker att det i grunden kan vara ett demokratiskt problem när det inte är uppenbart för väljarna vem man ska hålla ansvarig, säger Åkesson.

I den kritiken instämmer Moderatledaren Ulf Kristersson, som menar att det här är en strategi som Stefan Löfven har haft i flera år.

– Under hela min partiledarperiod har han systematiskt undvikit debatter och diskussioner i politiska frågor. För mig är det inget nytt. Det är ett mönster vi har sett under lång tid, säger han.

Moderatledaren ger tummen upp till statsministerns coronakommission. Men han menar att det viktigaste just nu är att regeringen börjar förberedda hur Sverige ska ta sig ur krisen och kunna återstarta ekonomin. En central fråga är att testa befolkningen för antikroppar, vilket redan sker i större skala i andra länder.

– Det allra mest akuta nu är att ta befäl över provtagningen. Se till att den nationella provtagningskapaciteten byggs ut, så att i princip alla som vill bli testade och behöver bli testade blir det, säger Kristersson.

Moderaterna vill se att antalet tester ökar från 30 000 till 150 000 tester i veckan.

– Ska man kunna lätta på restriktionerna måste man kunna följa vad som händer. Då behövs storskalig provtagningskapacitet. Där ligger vi fortfarande efter, säger Kristersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons