Annons

Åkesson: Att fälla Löfven viktigare än egen politik

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverigedemokraterna är redo att överge sin egen arbetsmarknadspolitik för att avsätta Stefan Löfven. Det säger partiets ledare Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.

Under strecket
Publicerad

Jimmie Åkesson säger att partiets största utmaning framöver är att värna relationen med KD och M efter att de nu fört samtal. Han hoppas att partierna kan samverka för att byta ut regeringen vid nästa val, men säger att M och KD i nuläget inte vill ge besked om det.

– Det är ett samarbete, vill jag ändå påstå, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

En del av januariavtalet är att omarbeta svensk arbetsrätt. En utredning som tillsattes angående lagen om anställningsskydd, LAS, ska snart presenteras. Delar av förslaget har läckt och SD ställer sig positivt till ändringarna med fem förbehåll, enligt Ekot.

Men Åkesson säger att han hellre röstar emot förslaget för att få Löfvens regering på fall. Enligt honom är januariavtalet odemokratiskt eftersom väljarna före valet inte visste att samarbetet mellan S, MP, L och C skulle inledas. Därför vore det enligt Åkesson bra med ett nyval.

SD behöver stöd från M, KD och V för att fälla regeringen.

– Mitt stalltips är att det är viktigare för oss att få bort Stefan Löfven från statsministersposten än ett sådant enskilt förslag som vi garanterat hade kunnat komma överens om senare, säger Åkesson till Ekot.

Annons
Annons

Åkesson menar att det hade varit meningsfullt att stoppa förslaget om ändringar i arbetsrätten även om Stefan Löfven inte skulle avgå. Han får frågan om SD då skulle bli en dörrmatta åt Vänsterpartiet.

– Jag har inte sett det så och resonerar inte i de termerna. Jag räknar inte vänstern till oppositionen även om man gör vad man kan för att framstå som det, säger Åkesson och tillägger att det är viktigast för oppositionen att visa styrka och sätta tryck på regeringen.

Jimmie Åkesson får även frågor om riksdagens minnesstund för Förintelsen. Åkesson säger att han inte var där, även om han brukar vara det.

Årets minnesdag föranleddes av en debatt då riksdagsledamoten Björn Söder (SD) stod som avsändare på inbjudan. Det fick flera Förintelseöverlevande att reagera starkt.

Bland annat Emerich Roth, som sa till SvD att han hade gått därifrån om Björn Söder närvarade. Söder kom dock inte till minnesstunden.

– Om man på fullaste allvar kopplar mitt parti till världskrig, judeförintelse och diktatur så förstår man inte vad vi är för sorts parti, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Jimmie Åkesson sa i veckan till TV4 att Hédi Fried, en annan SD-kritisk Förintelseöverlevande, kan ha använts för partipolitisk intressen. Hédi Fried menar att SD står för samma ideologi som de som låg bakom Förintelsen.

Flera personer som var med och grundade SD har en bakgrund i nynazism, påpekar Ekots programledare.

– Beskrivningen är inte korrekt. På individnivå, ja. Men tittar man på vad partiet har tyckt så har det varit det rakt motsatta.

– Alla partier med nationalkonservativ utgångspunkt har haft problem med de kopplingarna och syftet med att bilda Sverigedemokraterna var att komma bort från det, säger Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons