Annons

Göran Eriksson:Åkesson vill stjäla Kristerssons politiska vuxenpoäng

Till Almedalen har Jimmie Åkesson med sig ett löfte om lag och ordning – en fråga där partiet enligt Sifo nu har passerat Moderaterna som bästa parti. SD-ledaren stjäl också Ulf Kristerssons vuxen-argument, och vädjar om samtal med de andra partierna efter valet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
"Åkessons retorik varierar med vilka han talar till”
Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera pressade partiledare har hållit ”ödestal” i Almedalen i år – Jimmie Åkessons framträdande hör inte alls till den kategorin.

Hela SD-ledningen är hög på opinionssiffror. Och på att alla andra partier i Almedalen har ägnat sig åt att tala om Sverigedemokraterna och om hur man tänker förhålla sig till partiet.

”Ett tag funderade jag på att stanna hemma med familjen i stället för att åka hit. Alla pratar om oss ändå”, sa Jimmie Åkesson.

Men han var förstås där, och hade med sig ett förslag om något SD kallar trygghets-ROT, vilket innebär att det ska gå att få skatteavdrag för att installera larm i hemmet.

Den skatterabatten är enligt Jimmie Åkesson ett sätt för staten att kompensera medborgarna, för att man inte förmår garantera deras trygghet.

Annons
Annons

En trygghet som partiet också säger sig vilja förbättra genom kraftigt ökad polistäthet, skärpta straff, obligatorisk utvisning av grovt kriminella och återinförande av beredskapspolisen.

Att ställa ut vallöften på det här området är tryggt också för Sverigedemokraterna. Enligt en rapport som Sifo har presenterat i Almedalen är SD nu det parti som väljarna tycker har bäst politik när det gäller lag och ordning.

Det är annars ett område där Moderaterna brukar ha det som statsvetarna brukar kalla ”sakfrågeägarskap” – vilket alltså betyder att väljarna har störst förtroende ett partis politik i en viss fråga.

Men enligt Sifomätningen, som gjordes i början av juni, var det 32 procent som tyckte att SD hade bäst politik för lag och ordning medan bara 24 procent satte Moderaterna främst.

Jimmie Åkessons ödesfråga 2018 är inte väljarna, utan i stället att de andra partierna vägrar att samarbeta och förhandla med Sverigedemokraterna – något de har upprepat under Almedalsveckan.

SD kommer ändå att kunna utöva makt genom att man är en nyckelspelare i regeringsfrågan, där partiet ser ut att få mycket att säga till om. I Almedalen har SD-ledningen ägnat sig åt att vara ”luftvågmästare” – och i olika hypotetiska scenarier tillsatt och fällt olika regeringar.

Men ett direkt inflytande över nästa regerings politik ser det alltså inte ut som att Sverigedemokraterna kommer att få, nästan oavsett hur stor valframgången blir.

Och för att försöka hantera den ödesfrågan vände sig SD-ledaren på scenen i Almedalen direkt till de andra partiledarna, och lånade Moderatledaren Ulf Kristerssons favoritargument. ”Låt oss vara de vuxna i rummet” sa Jimmie Åkesson och bad om att få föra politiska samtal med alla de andra partierna efter valet.

Men om någon av de andra partiledarna skulle göra som Åkesson vill, så måste de ju svika de väljare som trott på deras löften. Och det vore kanske en problematisk inledning på vuxenlivet.

Efter reklamen visas:
”SD är sitt eget största problem”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons