Annons

”Akilov kommer nog aldrig lämna fängelset”

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning för terroristbrott. Tingsrätten anser att det är klarlagt att 40-åringen försökte ”injaga allvarlig fruktan i Sveriges befolkning” genom terrordådet i Stockholm förra året.

Mycket tyder på att Akilov aldrig kommer att lämna Sveriges fängelsesystem.

Under strecket
Publicerad

1 / 6

Efter reklamen visas:
5 svar om Rakhmat Akilovs livstidsdom

Döms för terroristbrott

En viktig fråga har varit om tingsrätten skulle bedöma gärningen som ett terroristbrott. Rakhmat Akilov hade visserligen kontakt med personer från terrorgruppen IS i samband med dådet, men gruppen har aldrig tagit på sig ansvaret för attacken eller försökt utmåla Akilov som en sorts medlem i organisationen.

Tingsrätten anser ändå att gärningen var ett terroristbrott. I domen står det bland annat att Akilov genom dådet försökte ”injaga allvarlig fruktan i Sveriges befolkning” och ”att tvinga Sverige att avstå från att delta i en global koalition mot IS”.

Akilov döms för terroristbrott genom fem mord. Han döms också för försök till terroristbrott i 119 fall genom mordförsök.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

2 / 6

Foto: TT

Kan bli den som sitter längst i svenskt fängelse

Akilov döms alltså till lagens strängaste straff – livstids fängelse. Det vanliga är att personer med livstidsdom får straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff efter minst tio år i fängelse, men advokat Sabina Böö tror att det inte kommer bli så i Akilovs fall.

– Om straffet ska tidsbestämmas måste man visa att man förbättrar sig enligt Kriminalvårdens parametrar. Vid den här typen av samhällsfarliga personer är det svårt att visa upp den sortens insikter och samarbete med Kriminalvården, så därför har jag svårt att tänka mig att straffet kommer att tidsbestämmas i det här fallet, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

3 / 6

Foto: Lars Pehrson

Besviken över domen

Akilovs advokat Johan Eriksson säger att hans klient är missnöjd över domen.

– Han är besviken över att straffet blev livstid. Han hade ju haft en förhoppning om att få ett tidsbestämt straff, säger han under en pressträff.

Åklagaren Hans Ihrman säger att åklagarsidan troligen inte kommer att överklaga domen. Johan Eriksson säger att Akilov ännu inte bestämt sig för om han vill ta ärendet till hovrätten eller inte.

– Det är en hypotetisk fråga. Jag vill ge honom den respekten där han får några dagar på sig att fundera över sitt ställningstagande, säger Johan Eriksson i Ekots direktsändning.

Annons
Annons

4 / 6

Efter reklamen visas:
Akilov döms till livstid för terroristbrott

Skadeståndsfrågan

Målsägandena yrkade på totalt drygt 22 miljoner kronor i skadestånd. Tingsrätten dömer visserligen ett högre belopp än vad som normalt är fallet, men når inte upp till de höga nivåer som brottsoffren krävde.

Domstolen dömer Rakhmat Akilov att betala 60 000 kronor i anhörigersättning i enlighet med de schablonbelopp som tidigare fastställts av Högsta domstolen, förutom i ett fall där sonen till en av de dödade ska få 75 000 kronor.

Tingsrätten anser att rättslig praxis inte medger att de anhöriga ska få kränkningsersättning, vilket de begärde.

Domstolen har beslutat att personerna som utsattes för mordförsök men som inte skadades ska få 125 000 kronor i skadestånd. Det tiotal personer som skadades allvarligt ska få 150 000 kronor.

Beloppen ligger över Brottsoffermyndighetens praxis.

Advokaten Sabina Böö säger att domstolen till stor del gått brottsoffren till mötes i skadeståndsfrågan.

– De har lagt sig på betydligt högre nivåer än vad man brukar göra, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

5 / 6

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ska utvisas

Rakhmat Akilov döms även till utvisning med förbud att återvända till Sverige. Detta är inte förvånande eftersom 40-åringen redan tidigare fått utvisningsbeslut av Migrationsverket och migrationsdomstolen i samband med avslaget på hans asylansökan.

Gränspolisen har tidigare påpekat att det är väldigt svårt att verkställa utvisningar med tvång till Uzbekistan. Det beror på att personer som utvisas dit löper stor risk att utsättas för tortyr eller annan bestraffning av de uzbekiska myndigheterna.

Sverige kan därför bryta mot internationella bestämmelser om polisen försöker tvångsutvisa personer till Uzbekistan.

Tingsrätten skriver i sin dom att det faktum att ”det kan föreligga hinder vid en eventuell framtida utvisning” inte påverkar utvisningsbeslutet.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

6 / 6

Foto: Henrik Montgomery/TT

Åklagaren nöjd

Tingsrätten gick nästan helt på åklagarens linje i den 97 sidor långa domen. Åklagaren Hans Ihrman säger att han välkomnar domstolens beslut och att åklagarsidan nått de mål man satte upp inför rättegången.

Han säger också att det är bra att Sverige kunnat hantera terrordådet ”inom ramen för en rättssäker straffrättsprocess”.

– Det tror jag betyder mycket för Sverige, att vi visat både omvärlden och våra egna medborgare det. Vi har kommit till en punkt, vi har kommit till ett avgörande, säger han till TT.

Efter reklamen visas:
Hör det första larmsamtalet under terrordådet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons