Annons

Åklagarchefer i möte om trakasserier: ”Det är en väckarklocka”

Tusentals kvinnliga advokater, nämndemän och domare står bakom vittnesmålen om övergrepp inom juristbranschen Nu har har ett 60-tal tunga chefer inom åklagarmyndigheten träffats. De ser allvarligt på situationen.

– Vi ska lyssna och agera för allas rätt till personlig integritet, säger cheferna i ett gemensamt uttalande.

Under strecket
Publicerad

Riksåklagare Anders Perklev.

Foto: Anders Wiklund/ TTBild 1 av 2

Åklagarmyndigheten har omkring 1 450 anställda.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 2 av 2

Riksåklagare Anders Perklev.

Foto: Anders Wiklund/ TTBild 1 av 1
Riksåklagare Anders Perklev.
Riksåklagare Anders Perklev. Foto: Anders Wiklund/ TT

Uppropet #medvilkenrätt i SvD om sextrakasserier, förtryck och övergrepp i juristbranschen har fått ringar på vattnet. Många advokater och jurister anar en vändpunkt, ingen kan längre kan säga att man inget visste.

Men under torsdagen har även ett 60-tal chefer från runt om i landet inom Åklagarmyndigheten träffats på ett chefsmöte, som hålls regelbundet. Där togs bland annat #medvilkenrätt upp.

Efteråt gick man ut i ett gemensamt uttalande:

”Vi har tagit del av uppropet #medvilkenrätt och berörts av vittnesmålen. Som chefer har vi ett stort ansvar för att motverka sådana oacceptabla beteenden”, står det i pressmeddelandet.

”Som åklagare är det också vårt uppdrag att se till att de händelser som är brott blir hanterade för hela samhällets räkning.”

Annons
Annons

Åklagarmyndigheten har omkring 1 450 anställda.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

Riksåklagare Anders Perklev som var på plats i Stockholm under mötet berättar att frågan diskuterades under en dryg timme.

– Vi är ense om att det här är oacceptabelt. Det här uppropet är en ytterligare väckarklocka när så många har gett uttryck för att detta händer. Vi är självklart inte förskonade av det inom vår myndighet, utan måste arbeta med de här frågorna. Det är ett ständigt arbete, säger han till SvD.

Åklagarmyndigheten har omkring 1 450 anställda.
Åklagarmyndigheten har omkring 1 450 anställda. Foto: Pontus Lundahl/TT

Förvånas man över de här vittnesmålen på chefsnivå?

– Jag tror att vi alla är förvånade över kraften i det här uppropet som så många har ställt sig bakom. Vi kan inte identifiera hur många som är åklagare bland dessa men det finns några. Det är en väldigt tydlig signal som nu har kommit, även i de tidigare uppropen, om att många kvinnor på olika arbetsplatser inom rättsväsendet upplever sig kränkta och utsatta och känner till att andra har blivit utsatta.

Det finns drygt 1 450 anställda på Åklagarmyndigheten. Anders Perklev tror inte allt har kommit fram, att det finns händelser av trakasserier och övergrepp som inte har berättats om än.

– Jag tror att uppropet är en viktig signal att vara ännu mer lyhörd för den här typen av händelser, och även ner på den nivå av hur jargongen är och på vilket sätt man uttrycker sig på.

För att komma åt problemet med trakasserier och övergrepp gick cheferna igenom vad som kan göras, och på vilket sätt personalavdelningen på central nivå kan hjälpa till.

– Det är viktigt att dokumentera och att man har det redskapet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons