Annons

Åklagare vill se kännbart straff för Trumps fixare

Trumps tidigare advokat Michael Cohen bör avtjäna ett kännbart fängelsestraff, meddelar federala åklagare i New York. Cohen har pekat ut Trump som den som uppmanade honom att begå brott. Den särskilde åklagaren Robert Muellers team säger att Cohen har bistått hans utredning med relevant information.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trumps före detta advokat Michael Cohen.

Foto: Richard Drew/AP/TT Bild 1 av 1

USA:s president Donald Trumps före detta advokat Michael Cohen.

Foto: Richard Drew/AP/TT Bild 1 av 1
USA:s president Donald Trumps före detta advokat Michael Cohen.
USA:s president Donald Trumps före detta advokat Michael Cohen. Foto: Richard Drew/AP/TT

NEW YORK Cohen har erkänt sig skyldig till att bland annat ha betalat ut pengar till porraktrisen Stephanie Clifford (känd som Stormy Daniels), för att få henne att hålla tyst om en påstådd affär med Trump. Betalningen ses som i strid med kampanjfinansieringslagar eftersom det var en stor utbetalning som syftade till att skydda då presidentkandidat Trump. Cohen har också gjort sig skyldig till ekonomisk brottslighet.

Gällande betalningar för att begrava påstådda otrohetsaffärer pekar Cohen ut Trump som medskyldig. Han har tidigare vittnat att Trump uppmanade honom att göra utbetalningarna och Donald Trump omnämns som ”Individ1" i handlingarn om Cohens fall.

Domen mot Cohen kommer i nästa vecka och åklagarna yrkar på runt fyra års fängelse. Det är snäppet under standardstraffet i ett sådant fall, men åklagarna skriver att Cohen kan få en blygsam strafflindring eftersom han samarbetat med den särskilda åklagaren Robert Mueller som utreder Trumpkampanjens Rysslandskopplingar. Muellers team skriver i ett yttrande på fredagen att Cohen bistått med relevant och användbar information, men pekar samtidigt på att Cohen ljugit för kongressen om affärskontakter med Ryssland gällande planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva. I förra veckan erkände Cohen att han ljög och det är lögnen som är problematiskt. Affärskontakterna behöver inte utgöra något olagligt. Trump har försvarat sig på twitter och påpekat att någon uppgörelse aldrig nåddes och att det var hans fulla rätt att undersöka affärsmöjligheterna.

Annons
Annons

Trump har tidigare rasat mot Cohen och kallat honom lögnare när det blev känt att Cohen samarbetade med den särskilda åklagaren. Cohen – om tidigare sagt att han skulle ta en kula för Trump – hade plötsligt vänt, förmodligen för att rädda sin skinn. Cohen är ett av de största hoten mot Trump vad det gäller presidentens eventuella inblandning i oegentligheter under presidentvalet eftersom han arbetat nära Trump under många år. Förutom advokat fungerade han som en privat ”fixare” till Trump.

Hela tiden framkommer det nya graverande uppgifter om vad som skedde innan valet 2016. I de dokument som lämnades in till domstolen på fredagen nämns ryska kontakter redan i november 2015, mycket tidigare än vad som tidigare framkommit. En oidentifierad ryss ska då ha föreslagit för Cohen att Trump skulle träffa Rysslands president Vladimir Putin.

"Denne person sade till Cohen att ett sådant möte skulle kunna ha en 'fenomenal' effekt, 'inte bara politiskt utan i affärshänseende också'", heter det i Muellers dokument.

Även Paul Manafort, som var anställd som Trumps kampanjchef under en period 2016, misstänks i Mueller-utredningen. Mueller lämnade på fredagen in nya dokument till domstolen i Washington med detaljer om hur Manafort ljugit för utredarna och därmed brutit deras uppgörelse om samarbete.

Manafort har redan dömts i en rättegång och riskerar i en ny process över tio års fängelse, men Trump säger att han inte utesluter att benåda honom.

I veckan har också Mueller bett en domare i Washington att döma Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn till ett mycket milt straff. Detta eftersom Flynn uppges ha bidragit stort i Rysslandsutredningen.

Flynn riskerar uppåt sex månaders fängelse för att ha ljugit för den federala polisen FBI om sina kontakter med ryska företrädare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons