Annons

Åklagare: Problematiskt med Leif GW Persson

Leif GW Persson fortsätter i tv-programmet Veckans Brott att leda jakten på Olof Palmes mördare.

– I förlängningen kan det bli problematiskt. Folk kan tro att han är del av oss, säger förundersökningsledaren Kerstin Skarp.

– Äh, skulle jag vara kvar inom polisen vore det svårare. Ingen seriös människa skulle lämna ut uppgiftslämnare, säger Leif GW Persson.

Uppdaterad
Publicerad
Kerstin Skarp och Leif GW Persson
Kerstin Skarp och Leif GW Persson Foto: Lars Pehrson och Maja Suslin/TT.

Torsdagen den 25 februari har åklagarmyndigheten och polisen bjudit in till en pressträff inför 30-årsdagen för mordet på Olof Palme.

Tills dess är det Leif GW Persson som varje tisdag i SVT-programmet ”Veckans Brott” redogör för tips och fynd.

I förra programmet öppnade kriminologen för nya möjliga bevis sedan den tidigare provskjutningen av en revolver fått negativt utslag på NFC, Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping.

Annons

Han äger en arena som inte vi har

– Han äger en arena som inte vi har. Men i mina ögon är han en vanlig person. Jag pratar inte med honom. Han kom hit och visade en revolver. Det är allt, säger Kerstin Skarp.

Leif GW Persson har inget mandat i utredningen?

– Nej, inte alls. Det är inte bra om folk får uppfattningen att alla tips ska lämna till honom. Det gör det svårt för oss, säger Kerstin Skarp.

Förundersökningsledaren ser ytterligare komplikationer med Leif GW Perssons återkommande tv-framträdanden:

– Han har även presskydd. I förlängningen kan det bli problematiskt om folk bibringas uppfattningen att han är en del av oss, säger Kerstin Skarp.

Inspelning av "Veckans Brott" i SVT med kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson.
Inspelning av "Veckans Brott" i SVT med kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Leif GW Persson tar kritiken med ro:

– Jag har lämnat in massor av järnskrot till dem under åren. De är livrädda och vill att jag ska ha bevakning. Det säger de bara för att de vill ta reda på vilka mina uppgiftslämnare är. När jag sitter i tv har jag grundlagsskydd, säger Leif GW Persson.

Kriminologen berättar att han fått in fyra nya separata tips om fyra revolvrar.

Hon är inte glad i mig, ”Skarpan”

– Men leveransförmågan är inte alltid så god (skratt). En vill ha väldigt mycket pengar. Skjut en kula och skicka den, har jag sagt. Men jag hoppas ändå på ett par revolvrar, säger Leif GW Persson.

Kriminologen, som även gjort sig ett namn som författare, bekräftar att hans relation till Kerstin Skarp är obefintlig:

– Hon är svägerska till Jan Guillou och har sin uppfattning klar. Hon är inte glad i mig, ”Skarpan”. Men det har gått bra för henne. Hon är ju biträdande riksåklagare, säger Leif GW Persson.

Hur ser du på Palmegruppen?

– Att man lade över den till Riksåklagaren från polisen när Hans Holmér sparkades stred mot lagen. Den har kostat skattebetalarna cirka fem miljoner kronor om året. De har väl gått så där, muttrar den folkkäre 70-åringen.

Du fortsätter på egen hand?

– Jo, det vore kul att klara upp Palme. Sen skulle man klara sig på ett rätt kort CV, säger Leif GW Persson.

Vem mördade Olof Palme?

– Jag tror att det var en svensk man med god orientering i Stockholms innerstad som höll i skaftet (revolvern). Han kan ha fått en avisering att Palme var på gång. Man ska leta bland poliser och militärer. Det krävs en del att skjuta någon i ryggen på så kort avstånd som 10–20 centimeter med ett så kallat påsittande skott. Det blir en del fladder i magen, säger Leif GW Persson.

Mordvapnet?

– Det har ett så stort symbolvärde. Glöm därför att mördaren har slängt det i någon sjö. Det ligger väl gömt någonstans, säger Leif GW Persson.

Annons
Annons

Kerstin Skarp och Leif GW Persson

Foto: Lars Pehrson och Maja Suslin/TT. Bild 1 av 2

Inspelning av "Veckans Brott" i SVT med kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons