Annons

Åklagare ska granska Nationalmuseum

Juridikexperter uppgav till SvD att biltillgången för Nationalmuseums chef inom sponsoravtalet kunde vara ett mutbrott. Nu säger överåklagaren på Riksenheten mot korruption att man tänker agera.

Under strecket
Publicerad

Det var i går som SvD kunde berätta att fallet med Nationalmuseums sponsoravtal med BMW, specifikt tillgången till en ny bil, kunde falla inom ramen för mutbrott.

Nationalmuseums chef förklarade för SvD att han använt bilen privat utan att ha fört någon körjournal, bland annat på en semesterresa till Finland.

Det är av sådan grad att vi inte kan bortse från det, vi måste utvärdera och analysera och se vad som hänt.
Gunnar Stetler

Att bilen funnits tillgänglig för överintendenten privat och att han aldrig skulle ha tillgång till bilen om han inte haft sin tjänst på Nationalmuseum räcker för att väcka frågetecken, menade juridikexperterna.

– Tjänstemannen har en långtgående möjlighet att utnyttja bilen privat och det är en betydande förmån. Det kan mycket väl betraktas som ett mutbrott, det är något åklagare måste ta ställning till, sa Thorsten Cars, före detta hovrättslagman och tidigare ordförande på Institutet mot mutor.

Idag säger överåklagaren på Riksenheten för korruption, Gunnar Stetler, att man tänker agera. Någon formell misstanke finns inte i nuläget.

Annons
Annons

Stetler menar att man måste titta närmare på förfarandet. Någon formell misstanke finns inte i nuläget.

– Men informationen är sådan att vi inte kan bortse från den, vi måste därför utvärdera och analysera och se vad som hänt. Vi måste göra ett förarbete innan det bestäms om en förundersökning ska inledas eller inte. Därför har jag idag beslutat att lägga ut detta på en åklagare.

Orsaken är bland annat hur bilarna använts.

– Vad jag förstått är att bilarna inte varit till för någon utställning eller liknande utan varit till för att användas i Nationalmuseums verksamhet på olika sätt och att Nationalmuseum skulle promota BMW för detta. En av bilarna har dock använts i en inte oväsentlig omfattning privat. Detta måste sättas i relation till kontraktsvillkoren. När bilen använts exempelvis på en semester i Finland så har inte bilen kunnat utnyttjas av Nationalmuseum, säger Gunnar Stetler.

Enligt Riksenheten mot korruption är det på grund av mellankommande helg inte möjligt att exakt ange när en åklagare kommer att börja med att samla in information, för att se om det finns underlag för att inleda en förundersökning.

Enligt tionde kapitlet i brottsbalken så riskerar en arbetstagare som godtar ett löfte om, eller begär en otillbörlig förmån för utövningen av sin anställning, att dömas för mottagande av muta. Om man fälls i domstol så riskerar man böter eller fängelse upp till högst två år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons