Annons

Åklagaren kräver två års fängelse för Qviberg

Fängelse – något annat kan inte komma i fråga som påföljd för de åtalade i HQ-rättegången, anser åklagare Martin Tidén. I dag yrkade han på två års fängelse för Mats Qviberg.

Under strecket
Publicerad

Finansmannen Mats Qviberg.

Foto: Jenny Alvén

Finansmannen Mats Qviberg.

Foto: Jenny Alvén
Finansmannen Mats Qviberg.
Finansmannen Mats Qviberg. Foto: Jenny Alvén

Stefan Dahlbo, Curt Lönnström och Mikael König bör enligt åklagaren dömas till två och ett halvt års fängelse och dessutom få näringsförbud för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Dessutom bör de få näringsförbud, tycker han.

Mats Qviberg bör få två års fängelse för grovt svindleri, och Johan Dyrefors ska enligt åklagarna dömas till två års fängelse för medhjälp till grovt svindleri.

Minimistraffet för grovt svindleri är två år, och för grovt bokföringsbrott ett år.

– Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma i fråga. Det här är grova ekonomiska brott, och de har högt straffvärde, sade Martin Tidén strax innan han avslutade sin plädering i Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Ända sedan i mitten av februari har han, åklagarkollegan Ingela Ohlén, de åtalade och alla deras advokater tröskat bevisning och argument i sal 34 i Stockholms tingsrätt.

Annons
Annons

Allt har handlat om hur det egentligen gick till när HQ Bank kraschade 2010. Åklagarna hävdar att de åtalade orsakat smällen. Qviberg, König, Dahlbo och Lönnström försvarar sig med att allt låg utanför deras kontroll, och att de gjorde allt de kunde för att hindra kraschen.

Nästa vecka är det över. Det som återstår är försvaret och de åtalade själva, som också ska få knyta ihop sina argument i en slutplädering.

Åklagarna hävdar att värderingen av tradingportföljen var helt uppåt väggarna, och att de åtalade mycket väl kände till detta. Trots detta fortsatte verksamheten, eftersom det skulle bli för dyrt att avveckla tradingportföljen.

Deras slutanföranden syftar till att dels lägga fram argumenten för att de åtalade är skyldiga, dels bemöta det som försvaret har lagt fram under rättegången. Det ska visa både att de åtalade har gjort det som påstås, och att de dessutom haft uppsåt till brotten.

Åklagare Ingela Ohlen radade upp en rad mejl, styrelseprotokoll och andra signaler, som enligt henne tyder på att Såväl Mats Qviberg som Stefan Dahlbo, Mikael König och Curt Lönnström var helt införstådda med vad som höll på att hända med tradingportföljen. Ändå fortsatte de.

– De diskuterar kostnaden för avvecklingen, det visar att de insett vad de höll på med, sade hon.

Johan Dyrefors kände också till att värderingen av tradingportföljen avvek från marknadsvärdet. Men han reviderade HQ Bank som om inget hänt, och skrev inget om avvikelserna. Det gör att även hans agerande är kriminellt, enligt åklagarna.

Mats Qviberg, som var ordförande i HQ AB, har försvarat sig med att han inte fått veta hur det var ställt i banken.

Annons
Annons

– Mats Qviberg har sagt att han bara fått lugnande besked om hur det stod till med tradingportföljen. Vår bevisning ger en helt annan bild, sade Ingela Ohlen.

**Qviberg var helt **och hållet medveten hur värderingen av optionerna fungerade, hävdar hon.

– Det är klart att han har förstått. Det är det här som är själva affärsidén med trading.

Dessutom, fortsatte hon, så kom det inte bara en utan många varningssignaler. Qviberg fick del av dem alla, han var djupt involverad i bankens inre angelägenheter, enligt åklagaren.

Ett naturligt sätt att reagera på alla varningar, enligt åklagarna, hade varit att göra som Catharina Lagerstam, som under en kort tid trädde in i HQ:s styrelse. Hon reagerade direkt och slog larm. Efter bara ett par månader avgick hon ur styrelsen.

– Mats Qviberg var betydligt mer engagerad än övriga styrelseledamöter, och hade mycket mer information. Han hade uppsåt, förklarade Ingela Ohlén.

– Många har också undrat över motiven. I ekonomiska brott så är det pengar eller ära, eller både och, sade Ingela Ohlen innan hon avslutade sin redogörelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons