Annons

”Påföljden låg även bortsett från flaskan”

Hiphopstjärnan ASAP Rocky och åklagare Daniel Suneson.
Hiphopstjärnan ASAP Rocky och åklagare Daniel Suneson. Foto: Vincenzo Landi/REX, Annika Collin, Åklagarmyndigheten/TT

Åklagare Daniel Suneson är nöjd med att tingsrätten delade hans syn i skuldfrågan, men anser att det är bevisat att en flaska användes i misshandeln.

– Man hamnade mycket längre i straffvärde än jag hade förväntat mig, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Målsägarbiträdet Magnus Strömberg.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

På onsdagseftermiddagen föll domen mot världsstjärnan ASAP Rocky och två personer i hans sällskap. De döms till villkorlig dom för en misshandel i centrala Stockholm den 30 juni.

Åklagaren Daniel Suneson yrkade på sex månaders fängelse vardera för de tilltalade. En av anledningarna till det var att en flaska ska ha använts i misshandeln, men det ansåg rätten inte var bevisat.

– Tingsrätten gör samma bedömning som jag, med det stora undantaget att de inte anser det bevisat att en flaska använts som tillhygge. Då hamnar man mycket lägre i straffvärde än vad jag hade förväntat mig, säger han till SvD.

Målsägaren hade skärskador på armarna och ASAP Rocky och en av de tilltalade har sagt att de höll i glasflaskor, men att de släppte dem innan bråket började.

– Jag tycker att jag hade bevisat att den (flaskan) var inblandad på något sätt, även om jag inte kunde säga vem av dem som hade använt den, säger han.

Han ska fundera på om han vill överklaga domen.

– Spontant tycker jag att påföljden är låg, även om man bortser från flaskan. Men jag ska fundera några dagar på om det är värt att klaga på det, säger Suneson.

Annons
Annons

Målsägarbiträdet Magnus Strömberg.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Försvaret gjorde gällande att de tre dömda befann sig i en nödvärnssituation eftersom målsägaren uppträdde hotfullt. Stockholms tingsrätt godtog inte den invändningen – till försvararsidans missnöje.

– Jag har hela tiden tyckt att det var långt ifrån en nödvärnssituation och att den frågan inte var jättesvår att besvara, säger Daniel Suneson.

Jag har aldrig varit i närheten av den här uppmärksamheten.

Han berättar att han aldrig någonsin har haft ett fall med så stor mediebevakning och att han har tagit del av mycket av rapporteringen.

– Det påverkar en i viss mån som människa, men inte mitt eller polisens sätt att arbeta. Det är jag väldigt stolt över, säger han.

– Jag har aldrig varit i närheten av den här uppmärksamheten och har svårt att se att någon annan skulle ha varit det heller.

Han säger även att det inte var några svårigheter med att förhöra världsstjärnan. Vissa tyckare har varit av åsikten att det lades ovanligt mycket resurser på utredningen mot ASAP Rocky. Det tillbakavisar Daniel Suneson.

– Vi har inte medvetet lagt ner mer resurser på fallet, men i och med det stora intresset från allmänheten och media så har det tagit mycket tid. Det har varit väldigt arbetsamma veckor.

Daniel Suneson fick ta över fallet efter en annan åklagare, Fredrik Karlsson, när han gick på semester. Det var Karlsson som fattade det första beslutet om häktning.

– Det är ganska vanligt att ärenden har fler än en åklagare. Det beror på att vi har en jourverksamhet.

Hur kändes det att USA:s president Donald Trump kommenterade fallet?

– Det har inte påverkat arbetet på något sätt. Samtidigt är det självklart så att man reagerar när så många är intresserade av ett ärende som man arbetar med.

Målsägarbiträdet Magnus Strömberg.
Målsägarbiträdet Magnus Strömberg. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Målsägaren fick ett mycket lägre skadestånd än vad han hade yrkat på. Han ville ha 140 000 kronor, men fick 12 500 kronor. Målsägarbiträdet Magnus Strömberg säger att de inte är fullt nöjda med domen.

– Men det viktiga är att de tilltalade har dömts för misshandel och att min klient har fått ett skadestånd, säger han till SvD.

Vad säger du om att ni inte fick ersättning för skadorna?

– Där är vi inte nöjda och där är jag kritisk, men det har att göra med tingsrättens bevisvärdering när det gäller glasflaskorna. Min och åklagarens uppfattning är att det fanns bevisning. Min klient har uttalat sig på ett trovärdigt och tillförlitligt sätt under rättegången.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons