Annons

Åklagaren: Utredningen mot Swedbank i ny fas

Det är fortsatt oklart om Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har delgivits misstanke om brott.
Det är fortsatt oklart om Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har delgivits misstanke om brott. Foto: Tomas Oneborg

Mängder av förhör har hållits. Tusentals mejl ska ha granskats och misstankarna uppges ha blivit tydligare. Men det är locket på om tidigare vd Birgitte Bonnesen har delgivits misstanke om brott.

Under strecket
Publicerad

Ekobrottsmyndighetens förundersökning kring Swedbank har pågått i snart ett år. Misstankarna ska ha blivit tydligare när det gäller hur bankens ledning lade upp strategin. Det uppger flera oberoende källor till SvD.

Det handlar om mörkläggning enkelt uttryckt. Swedbanks ledning ska ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och aktiemarknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Chefsåklagare Thomas Langrot är fåordig men slår fast att brottsutredningen har gått in i en ny fas.

Har tidigare vd Birgitte Bonnesen eller annan person från Swedbank delgivits misstanke om brott?

– Det uttalar jag mig inte om. Vi har tagit in ett mycket omfattande material från banken, så mycket kan jag säga. Förundersökning fortgår och vi har ett nytt skede i undersökningen, säger Thomas Langrot till SvD.

Ett av åklagarens trumkort är ett pressmeddelande från september förra året, där Swedbank medger stora brister i arbetet mot penningtvätt.

Chefsåklagaren betraktar det som viktigt:

Annons
Annons

– Banken slår i pressmeddelandet fast att man inte följt alla regler. Och att det har funnits brister när det gäller såväl ansvarsfördelning, kundkännedom och riskbedömning. Frågan jag, och många med mig, ställer är vilka i bankens ledning som känt till detta och hur omfattande dessa problem varit. Förundersökningen ska förhoppningsvis ge klarhet i detta, säger Thomas Langrot.

I mars 2019 kunde SVT och Dagens Industri avslöja att Swedbanks ledning långt tidigare fått ta del av en intern granskningsrapport som visade att cirka 80 miljarder kronor slussats mellan misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank under åren 2007 och 2015.

Trots det gjorde dåvarande vd Birgitte Bonnesen uppmärksammade uttalanden i samband med bankens kvartalsrapport på hösten, att allt var under kontroll. Det upprepade hon gång på gång i intervjuer, bland annat i SvD.

Det var i februari 2019 som Ekobrottsmyndigheten inledde sin brottutredning mot Swedbank, kort efter SVT:s Uppdrag granskning avslöjat misstänkt penningtvätt i banken. Brottsrubriceringen var då obehörigt röjande av insiderbrott.

En månad senare, i samband med en husrannsakan på Swedbanks huvudkontor, utökade chefsåklagare Thomas Langrot brottsrubriceringen till att även innefatta grovt svindleri.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons