Annons

Åklagaren: Vill veta hur Grimstads mejltrafik ser ut

Åklagare Thomas Langrot och advokat Erling Grimstad. Arkivbilder.
Åklagare Thomas Langrot och advokat Erling Grimstad. Arkivbilder. Foto: P-O Sännås/TT, Cornelius Poppe/TT

Fritt fram att förhöra en nyckelperson i Swedbankhärvan. Det är resultatet av att styrelsen, med ordförande Göran Persson i spetsen, släpper advokatsekretessen kring norska advokaten Erling Grimstad.

Under strecket
Publicerad

Åklagare Thomas Langrot är nöjd. Beslutet från Swedbankstyrelsen innebär att han nu kan kalla den norska advokaten Erling Grimstad till förhör i brottsutredningen om obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri. Det kommer han göra inom kort.

– Jag vill veta vem han har pratat med i bankledningen, vilka han har träffat och hur mejltrafiken ser ut mellan Grimstad och befattningshavare på banken. Det kan jag göra nu, säger Thomas Langrot, till SvD.

– Därför välkomnar jag styrelsens beslut, det här är jätteviktigt.

I de kommande förhören vill åklagare Thomas Langrot även försäkra sig om att rapporterna med Erling Grimstads namn på är originalrapporterna.

Advokaten Erling Grimstad är central i härvan om misstänkt penningtvätt i Swedbank.

SvD har tidigare rapporterat om uppgifter, från flera källor, som går ut på att det finns misstankar om att rapporterna delvis har justerats innan de gått vidare till bankens styrelse.

Advokaten Erling Grimstad är central i härvan om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Det var han, på uppdrag av banken, som larmade om omfattande brister i skyddet mot penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. Det gjorde han redan i december 2018 utan att Swedbanks dåvarande ledning med vd Birgitte Bonnesen på något sätt informerade marknaden.

Annons
Annons

Det var två månader innan SVT:s Uppdrag granskning kom med sitt avslöjande om misstänkt penningtvätt på 40 miljarder kronor i banken.

Swedbank har fram till nu vägrat släppa på advokatsekretessen. Det har stoppat åklagaren från att förhöra advokaten, vilket har skapat irritation hos åklagaren.

För någon vecka sedan skrev Thomas Langrot ett argt brev till Swedbanks styrelse där han krävde att sekretessen skulle hävas. Nu böjer sig alltså Swedbank för det kravet.

På måndagskvällen lämnade Swedbank in sitt svar till den svenska och estniska Finansinspektionens granskning av misstänkt penningtvätt i de baltiska verksamheterna.

I svaret erkänner ordförande Göran Persson och tf vd Anders Karlsson att banken har haft – och fortfarande har – brister när det gäller kundkännedom och riskbedömning rörande penningtvätt.

Swedbanks aktie föll cirka 3 procent efter uttalandet från ledning och styrelse. Därmed har en tredjedel av bankens börsvärde raderats ut efter Uppdrag gransknings avslöjande i februari i år.

SvD har sökt Swedbanks ledning och ordförande Göran Persson, båda har avböjt att lämna ytterligare kommentarer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons