Annons

Åklagaren yrkar på fängelse för Ola Rollén

Åklagaren ser inga förmildrande omständigheter när hon yrkar på att Ola Rollén ska få ett år och sex månaders fängelse för insiderhandel i det norska företaget Next Biometrics 2015. Hon kräver också att Ola Rollén ska betala in drygt 25 miljoner norska kronor till den norska staten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ola Rollén står åtalad för insiderbrott.

Foto: Tomas Oneborg

Åklagaren Marianne Bender i Oslo tingsrätt.

Foto: Björn Lindahl

Ola Rollén står åtalad för insiderbrott.

Foto: Tomas Oneborg
1/2
2/2

Ola Rollén står åtalad för insiderbrott.

Foto: Tomas Oneborg

OSLO Stämningen ändrades snabbt i rättssalen i Oslo tingsrätt när åklagaren Marianne Bender kom till slutpläderingen. Hon avvisade helt försvarets huvudlinje, att Ola Rollén bara handlade aktier på det han själv hade beslutat sig för att göra den där oktoberdagen 2015.

– Det undantaget handlar om att man uteslutande handlar på den information man har om sina egna beslut. Vet man mer än sina egna planer gäller inte det. Ola Rollén har inte något ”Du-slipper-ut-ur-fängelset-kort”, sa Marianne Bender.

Ola Rollén hävdar själv att han varken fått eller missbrukat insiderinformation. Åklagaren sa att det är domarna som avgör hur stora rättegångskostnader han ska betala om han befinns skyldig.

– Men han har uppenbart råd att betala, sa hon.

Det målet handlar om är de aktier som Hexagon-chefen köpte aktier i oktober 2015 för egen räkning, samtidigt som han förhandlade om att skriva under en riktad nyemission i Next Biometrics på 100 miljoner norska kronor. Ett villkor i emissionen var att Rollén också köpte aktier för 20 miljoner kronor direkt av grundaren Minh Dinh. Värdet på de nyemitterade aktierna var 60 kronor. Samma pris fick Minh Dinh för sina aktier.

Annons
Annons

Åklagaren Marianne Bender i Oslo tingsrätt.

Foto: Björn Lindahl

På Oslo Börs köpte Ola Rollén aktier den 6-7 oktober 2015, alldeles innan nyemissionen offentliggjorde, för 13,3 miljoner kronor. Kursen var 45-47 kronor. När emissionen och andra avtal blev offentliga några dagar senare, den 9 oktober, steg kursen med 83 procent.

De drygt 25 miljoner norska kronor som åklagaren kräver i återbetalning av Rollén är marknadsvärdet på aktierna när han flera månader senare sålde dem vidare till en fond han startat, Greenbridge.

Ola Rollén tjänade ingenting på försäljningen av aktierna till Greenbridge. Det skedde till anskaffningspris. Men eftersom han är delägare i Greenbridge får han en viss andel av förtjänsten – om det blir en sådan -  den dagen Greenbridge säljer aktierna.

Rollén fick inte veta namnet på kunden. Men han fick höra av vd Tore Idsøe att ”kursen skulle upp” när den nyheten presenterades.

Åklagaren Marianne Bender har under rättegången försökt visa hur viktig informationen Ola Rollén hade var för aktiepriset.

Informationen handlade om att den vietnamesiska grundaren Minh Dinh hade sagt ja till att avsluta ett royaltyavtal där han skulle fått fem procent av vinsten på de sensorer som Next hade planer om att producera.

Grundaren Minh Dinh sa ja till avtalet vid elvatiden på förmiddagen den 7 oktober och det behandlades av styrelsen i Next Biometrics i ett telefonmöte som började kl 13.

Åklagaren Marianne Bender i Oslo tingsrätt.
Åklagaren Marianne Bender i Oslo tingsrätt. Foto: Björn Lindahl
Annons
Annons

Next vd Tore Idsøe hävdar att han innan dess berättade för Rollén att Dinh sagt ja till att få en engångsbetalning på 9,5 miljoner kronor istället för royaltyavtalet. Rollén hävdar att han inte fick det beskedet, utan begav sig till sin sons skola för ett föräldramöte med matteläraren.

På Oslo Börs skedde det ingen omsättning av aktier i Next efter att royaltyavtalet hade accepterats.

Den andra informationen är att Next skulle gå ut med namnet på sin första storkund.

– Rollén fick inte veta namnet på kunden. Men han fick höra av vd Tore Idsøe att ”kursen skulle upp” när den nyheten presenterades, sa Marianne Bender.

Enligt åklagaren Marianne Bender är det tillräckligt eftersom informationen kom från vd:n i Next.

Besvärande omständigheter för Ola Rollén, anser hon, är hans professionalitet som investerare, att han är vd för ett stort börsnoterat företag och att han genomförde köpen samtidigt som han satt i förhandlingar med företagsledningen om en emission som skulle påverka aktiemarknaden.

Rättegången avslutas på fredagen. Dom väntas efter jul.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons