Annons

AKP-ledares kampanjtal avbröts av skrikande kvinna

På söndagen var vice partiledare i turkiska styrande AKP, Mehmet Mehdi Eker, i Sverige för att kampanjtala i Stockholm. Mötet avbröts av en skrikande kvinna som snabbt fördes bort av polis.

Under strecket
Publicerad

Mehmet Mehdi Eker talar på valmötet i Fittja.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Mehmet Mehdi Eker talar på valmötet i Fittja.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
AKP-topp värvade röster i Stockholm

AKP:s vice partiledare Mehmet Mehdi Eker befinner sig just nu i Stockholm för att informera om omröstningen om grundlagsändringen i Turkiet. Han kallar i en intervju med TT sitt kampanjmöte i Sverige för en del av en demokratisk process.

– Våra medborgare som bor utomlands har rätt att rösta, säger Eker och fortsätter:

– När de har rätt att rösta måste de få information om processen och de måste få förklaringar, eftersom de inte är särskilt välinformerade om de ändringar som föreslås i konstitutionen.

Mehmet Mehdi Eker talar på valmötet i Fittja.
Mehmet Mehdi Eker talar på valmötet i Fittja. Foto: Claudio Bresciani/TT

Mehmet Ekers tal hölls på Fittjaskolan, där han höll ett anförande inför drygt 300 entusiastiska anhängare med omfattande polisbevakning. Många människor, en del viftande med den turkiska flaggan, var på plats på skolan.

Annons
Annons

TT: Du, ditt parti och din regering är ute och kampanjar nu. Planerar ni fler resor till Skandinavien?

– Om det behövs. När vi har fått in opinionsundersökningar från våra medborgare som bor här ska vi naturligtvis försöka möta deras behov och besöka dem, säger Mehmet Mehdi Eker.

TT: Har partiet planerat fler besök?

– Det finns planer. Till städer i Baltikum, men om det behövs kommer de så klart till Sverige också.

Mötet avbröts plötsligt av en skrikande kvinna, som snabbt fördes bort av civilklädd säkerhetspersonal och togs om hand av poliser utanför. Därpå fördes också en man i rullstol ut ur lokalen. Enligt TT är det oklart vilka budskap de protesterande hade.

Eker har avslutat sitt tal i skolan och en samling demonstranter skriker utanför i protest mot Turkiets president Recip Tayyip Erdogan. En stor mängd poliser övervakar området och demonstranterna och de som lämnar mötet hålls isär.

– Det som hände i Rotterdam är inte demokratiskt. Vi vill bara informera folk. Vi bor i Europa och ska också rösta. Vi hade ett frukostmöte i morse – och det fanns nästan 200 personer på plats. Det var ganska lugnt, han informerade och folk ställde frågor som Mehmet Mehdi Eker svarade på, säger Serhat Firat Baran, representant i Stockholm för UETD, som arrangerar besöket, till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons