Annons
Kommentar

Erica Treijs:Är det en bajskorv eller en glass?

Google spår att om tre år kommer 80 procent av allt innehåll på webben att vara rörlig media. Hur ska man orientera sig när den digitala kommunikationen tas över av bilder, filmer, gif:ar och dessutom en mängd nya emojis?

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Är det en bajskorv eller en glass? Den glada lilla högen tillhör de mest frekvent använda emojierna, men när den landar som en solitär i min telefon blir den med ens en svårtydd symbol. Eller så vill jag bara inte ta till mig innebörden. Skithög, ska det vara jag?

Ett samtal på en tjejmiddag några veckor senare fungerar som tröst. Det visar sig att ingen riktigt vet vad de olika symbolerna faktiskt betyder, mer än att de är överens om att det röda hjärtat endast är förbehållet familjemedlemmar och kärleksrelationer. Att jag just klämt iväg ett till en killkompis för att gratulera honom till ett nytt jobb är något jag håller för mig själv. Man vill ju inte trampa snett. Sända fel signaler.

Emojis, vår tids hieroglyfer, så oskuldsfulla och självklara vid första anblicken. En glad gubbe – en smiley – den kan väl ändå ingen missförstå? Samtidigt har just denna leende symbol betytt allt ifrån ”have a nice day” till att vittna om en kommande fest med mängder av ecstasy.

Varenda frukt verkar numera ha en sexuell underton, även om den falloslika äggplantan har fått axla de mest explicita raggningsförsöken.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

I takt med att dessa ordlösa känslouttryck sprids i vår digitala kommunikation så tätnar också förvirringen kring dess betydelse. Bara ”glad” blir snabbt inte tillräckligt, utan är du glad med öppen mun, med asgarv, så tårarna rinner eller lite sexig så där med tungan utanför. Men var försiktig när du väljer symboler, varenda frukt verkar exempelvis numera ha en sexuell underton, även om den falloslika äggplantan har fått axla de mest explicita raggningsförsöken. Också de tre aporna med ursprung i den japanska konsten och som håller för ögon, öron och mun (inte se, inte höra, inte säga) verkar ha kidnappats av dejtingappar. ”Inte se (något ont)” har förvandlats till: ”Du är så het att jag inte kan titta. Vill du ligga?”.

Det verkar omöjligt att välja rätt bland telefonens hundratals små stiliserade bilder och frusna känslouttryck. Dessutom verkar tolkningen skilja sig åt mellan olika grupper och individer, men även – telefoner. Om du trycker iväg en flirtsmiley så kan mottagaren få upp ett snett grin. Det är inte säkert att era telefoner eller datorer gillar varandra. Att just ni två är emojikompatibla. Alla tillverkare använder helt enkelt inte samma standard. Samma språk.

Ska jag skicka ”starka armen” i gult, vitt, beige, brunt, brunare eller svart?

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Lägg därtill de gradvis mörkare symbolerna vilket kräver användarskicklighet utöver det vanliga. Ska jag skicka ”starka armen” i gult, vitt, beige, brunt, brunare eller svart? För vänta nu, är jag som vit kvinna tillåten att välja en av de ickegula (gul är norm i min telefon) armarna eller fejsen? Eller kanske borde ja tänka tvärtom och visa mitt stöd för annat än citrongult och därför välja en svart – även om jag inte är rasifierad... Om det blir för svårt med alla val kan en lösning vara att gå i Kim Kardashians eller Justin Biebers kändisfotspår och helt enkelt skapa egna ”Kimojis” eller ”Justmoji”.

Att kommunicera med bilder är annars som att gå på slak lina. Svårt och svajigt. Några av Apples operativsystem IOS nya symboler försöker att bringa rättvisa och ordning och reda. En regnbågsflagga, kvinnliga tyngdlyftare och män som fixar håret. Gott så och det finns även sedan tidigare goda exempel. Bris skapade ”abused emojis”, för att barn som far illa lättare ska kunna förmedla vad de varit med om genom att helt enkelt kunna välja emojis med blåslagna barn eller drickande föräldrar. Och visst kan det vara skönt att ibland visa sitt stöd med bara en enkel tumme upp. Att ingen kunde stava till fjolårets engelska ord i Oxford dictionary – eftersom det inte var ett skrivet ord utan en glädjetårar-emoji – vittnar också om att den här bokstavsfattiga språkgrenen är här för att stanna.

Språkforskare, som Theres Bellander vid Uppsala universitet, har påtalat det nya förhållandet mellan tal och skrift: bildspråket har blivit viktigare liksom det privata tilltalet. Och att tekniken påverkar hur främst unga kommunicerar, men att det inte i sig inte innebär en faktisk försämring av språkkunnandet. Vilket känns skönt eftersom de ungdomarna jag brukar kommunicera med använder lika många emojis som bokstäver. Vad de faktiskt menar är dock fortfarande lika oklart.

Liksom det där med bajskorven. Eller glassen? Vad betyder den? Nåja högen ser i vilket fall glad ut. Jätteglad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons