Annons

Aktien steg 80 procent på en dag – efter Rolléns affär

För ett år sedan köpte Ola Rollén aktier i Next Biometrics för sitt och Melker Schörlings bolags räkning. Strax efter rusade kursen med 80 procent.

Under strecket
Publicerad
Foto: Steffen Schmidt/AP
Foto: Steffen Schmidt/AP
Foto: Steffen Schmidt/AP

Ola Rollén har bolaget Greenbridge partners tillsammans med Melker Schörling. Den 6 och 7 oktober förra året köpte han aktier i det norska biometriteknikföretaget Next Biemtrics.

Nyhetsbyrån Direkt berättade om köpen den 6 november i fjol.

När Greenbridge innehav i Next Biometrics blev känt den 9 oktober 2015 angavs ägarandelen till nästan 13 procent.

Ökningen därifrån har skett genom att Greenbridge har köpt cirka 950 000 aktier utöver de nästan 1,7 miljoner aktier som förvärvades i den riktade emission som Next aviserade den 9 oktober 2015.

Det framgår längst ned i ett flaggningsmeddelade som skickades ut redan den 3 november förra året, en uppgift som enligt Direkts bedömningar då inte blev allmänt spridd.

Om det är detta som ligger bakom misstankarna mot Ola Rollén vill ingen säga i dagsläget.

Annons
Annons

Om aktierna utöver emissionen köptes innan eller efter det blev offentligt att Greenbridge gått in i bolaget framgår inte av flaggningsmeddelandet och Greenbridge ville inte ge några kommentarer, skrev Direkt då.

Men aktierna ökade enormt i värde efter Greenbridge Partners köp. Efter bara en dags kursuppgång på cirka 80 procent var investeringen värd cirka 180 Mkr, skrev SvD:s Peter Benson den 9 oktober i fjol. Enligt egen utsago ägde Ola Rollén då sedan tidigare 1,0-1,5 miljoner aktier i Fingerprint Cards.

Men det har också rest frågetecken kring Ola Rolléns ägande i fingeravtrycksbolag. Då, för ett drygt år sedan, hade han aktier för omkring en halv miljard i fingeravtrycksbolag, som Fingerprint och Next Biometrics. Det restes då frågor i SvD kring att han satsade så mycket pengar där, och inte i det börsbolag där han är vd.

Han spådde då en stark tillväxt i fingeravtrycksbranschen, och trodde att branschen skulle vara värd 100 miljarder om fem år.

De båda bolagen Fingerprint och Next Biometrics skulle enligt Ola Rollén bli vinnare.

– De är delvis olika. Vi tror att Next kommer att ha en bra chans på kreditkort, och vi ser att Fingerprint Cards kommer att bli de facto-standarden på elektronikutrustning som mobiltelefoner, tablets och så vidare, sa Ola Rollén den 9 oktober till SvD.

– Jag tror inte att de är konkurrenter. Jag tror att de kompletterar varandra rätt bra. Där Fingerprint är starka är Next inte lika starka, och tvärtom, sa han då.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons