Annons

Se upp – här är aktierna med störst rasrisk enligt proffsen

Trots högkonjunktur och en glödhet börs har proffsen hittat aktier där de räknar med ras. Här är de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen just nu.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu oklart om Eniros räddningspaket kommer att lyckas.

Foto: Yvonne Åsell

1 / 5

5. Eniro

Det är ännu oklart om Eniros räddningspaket kommer att lyckas.
Det är ännu oklart om Eniros räddningspaket kommer att lyckas. Foto: Yvonne Åsell

Söktjänstbolaget Eniro har det inte lätt. Örjan Frid har varit vd sedan augusti förra året, och han kom in med uppdraget att städa upp i bolaget och att säkra dess överlevnad.

Eniro har haft det svårt att ställa om från telefonkatalogen. Den tidigare vd:n Johan Lindgren sparkades och polisanmäldes för misstankar om uppblåsta siffror. Till det ska läggas SvD:s senare avslöjanden om bluffakturor och fula säljmetoder. Förundersökningen mot den tidigare vd:n lades senare ned.

Aktien har på tre år rasat 99 procent på Stockholmsbörsen. Men än är inte raset slut, enligt hedgefonden Polygon Global Partners, som har blankat 3,6 procent av bolagets kapital. Det motsvarar 19 miljoner aktier.

Eniro är den femte mest blankade aktien på Stockholmsbörsen. Totalt är 4,8 procent av kapitalet öppet blankat (se faktaruta).

Annons
Annons
Foto: Johan Hallnäs/TT

2 / 5

4. Mycronic

Foto: Johan Hallnäs/TT

Fem hedgefonder tror på kursras i det svenska bildskärmstillverkningsbolaget Mycronic. I år har aktien rasat 9 procent på Stockholmsbörsen – men lyssnar man på hedgefonder som GMT Capital, CPMG eller Mangrove Partners så finns det mer att hämta.

Trots att resultatet ökade vid den senaste kvartalsrapporten, och att vd och finanschef sedan april har köpt aktier i bolaget, har blankarna ändå utökat sina positioner.

Mycronic är i dag den fjärde mest blankade aktien på Stockholmsbörsen. 8,2 procent av kapitalet är utlånat till hedgefonder som spekulerar i en nedgång.

Annons
Annons

Medicinsk utrustning från Elekta.

Foto: Rebecca Cole/Alamy

3 / 5

3. Elekta

Medicinsk utrustning från Elekta.
Medicinsk utrustning från Elekta. Foto: Rebecca Cole/Alamy

Medicinteknikbolaget Elekta är en av blankarnas absoluta favoriter – och har länge varit så. Men bolaget är långt från toppnivåerna då nära en femtedel av bolagets aktiekapital var utlånat till hedgefonder som spekulerade i nedgång.

2017 började bra för Elekta, som bland annat tillverkar och säljer en strålkniv. Men på 30 dagar har aktien fallit 15 procent på börsen, efter en svag kvartalsrapport. Det var främst att orderingången var sämre än väntat som fick aktien på fall.

I dag är 10 procent av bolaget öppet blankat (se faktaruta), enligt Holdings.

Annons
Annons

Fingerprints vd Christian Fredrikson har haft en allt annat än en lugn start på sin tid som direktör för biometribolaget.

Foto: Tomas Oneborg

4 / 5

2. Fingerprint Cards

Fingerprints vd Christian Fredrikson har haft en allt annat än en lugn start på sin tid som direktör för biometribolaget.
Fingerprints vd Christian Fredrikson har haft en allt annat än en lugn start på sin tid som direktör för biometribolaget. Foto: Tomas Oneborg

Mycket har skrivits om biometribolaget från Göteborg – och mer lär det bli. Aktien är den näst mest blankade på Stockholmsbörsen och de arga aktieägarna hävdar att det är ett brott som ligger bakom blankningarna.

Men flera av blankarna har tjänat rejält med pengar på att spekulera i ett ras för Fingerprint.

Den första vinstvarningen i slutet av förra året kom som en blixt från klar himmel. Den följdes upp av att bolagets huvudägare Johan Carlström greps, ännu en gång misstänkt för grovt insiderbrott för att ha sålt aktier kort före vinstvarningen i december 2016.

När bolaget därefter vinstvarnade en andra gång visade det sig att de blankande hedgefonderna visste vad de hade gett sig in i. I dag har flera av dem täckt delar av sin blankningsposition. Men sju hedgefonder är fortsatt korta sammanlagt 13 procent av bolagets aktiekapital.

Annons
Annons
Foto: Intrum Justitia

5 / 5

1. Intrum Justitia

Foto: Intrum Justitia

Inkassobolaget Intrum Justitia är högst på listan över aktier som blankare tror ska rasa. Bolaget är just nu mitt uppe i en komplicerad process att få köpa Lindorff.

Men EU-kommissionen har redan haft synpunkter på affären och både Intrum och Lindorff måste sälja delar av sina verksamheter för att förhoppningsvis få ett godkännande.

14,2 procent av bolaget är blankat, enligt färska siffror från anaystjänsten Holdings. Största blankare är hedgefonden CPMG med 5,8 procent av bolaget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons