Annons

Vilken rökare – upp 83 procent

Vinnaraktierna efter förra veckans börsoro är flera – men även aktierasen. SvD har listat aktierna som stod emot turbulensen bäst och aktiekurserna som brakade ihop fullständigt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Johan Hallnäs/TTBild 1 av 1

1 / 6

Flera småbolag rasade med uppemot 34 procent

Foto: Johan Hallnäs/TT

Det är ingen hemlighet att när det svänger så svänger det mest om tillväxtbolagen. Och vid förra måndagens öppning av handeln rasade också en rad mindre bolag noterade på First North handlöst. Flera av rasen var svåra att hämta hem under veckan. Ett tiotal bolag noterade kursfall med mellan 20 och 35 procent.

Störst var rasen för vårdbolaget A1M Pharma och CybAero som utvecklar och tillverkar flygsystem för bland annat försvar och räddningstjänst. Även PledPharma och GWS Production, båda noterade på First North, föll brant, liksom Dedicare på Stockholmsbörsens småbolagslista.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1

2 / 6

H&M:s underleverantör led butiksdöden

Foto: Hasse Holmberg/TT

Butiksinredaren och H&M:s underleverantör Itab föll brant på Stockholmsbörsens under förra veckan. En bidragande faktor var att Itab i tisdags släppte en rapport för fjärde kvartalet som inte föll investerarna i smaken. Det blev bland annat tydligt att bolaget lider av den skandinaviska butiksdöden.

Totalt backade aktien med över 20 procent under veckan. En titt ett år tillbaka i backspegel ger ingen muntrare bild – bolagets värde har då halverats.

Annons
Annons
Foto: Ingvar Karmhed Bild 1 av 1

3 / 6

Magplask för Ratos

Foto: Ingvar Karmhed

Bland storbolagen är investmentbolaget Ratos förra veckans stora förlorare. Aktien föll pladask i förra måndagens inledande handel efter en vinstvarning på fredagskvällen före.

Det visade sig att det fjärde kvartalet kommer att belastas av nedskrivningar på 550 miljoner kronor inom de båda innehaven Diab och HL Display.

Dessutom uppgav Ratos att bolagsportföljen uppvisar ett betydligt lägre resultat för det fjärde kvartalet 2017 jämfört med året före. Måndagens nedgång med 18 procent stod i sig och totalt tappade bolaget omkring en femtedel av sitt värde på en vecka.

Annons
Annons

Mycronics vd, Lena Olving, presenterade i veckan en rapport som fick investerarna att jubla. Nu pågår en utvärdering av möjliga förvärv.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

4 / 6

Rapporter fick aktiekurser att rusa

Mycronics vd, Lena Olving, presenterade i veckan en rapport som fick investerarna att jubla. Nu pågår en utvärdering av möjliga förvärv.
Mycronics vd, Lena Olving, presenterade i veckan en rapport som fick investerarna att jubla. Nu pågår en utvärdering av möjliga förvärv. Foto: Yvonne Åsell

I rapportfloden var det två bolag som stack ut, och blev rikligt belönade av investerarna. Probiotikabolaget Biogaia rusade 8,5 procent efter att ha rapporterat en kraftigt ökad försäljning under det fjärde kvartalet.

Även Micronics aktie kraftigt, med hela 12 procent, som svar på en positiv rapport. Mycronic, som tillverkar produktionsutrustning för elektronik- och bildskärmstillverkning, spår att intäkterna under 2018 kommer att fortsätta öka. Dessutom har Mycronic fått en order värd sex miljoner kronor på ett flertal system från en större taiwanesisk kontraktstillverkare av elektronik.

Sett till förra veckan som helhet steg de båda bolagen med 9,63 procent respektive 9,5 procent på Stockholmsbörsens lista för mellanstora bolag.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

5 / 6

Bud fick Nordax att stiga med 16 procent

Foto: Tomas Oneborg

Nischbanken Nordax steg närmare 16 procent på torsdagen efter att storägarna Nordic Capital och finländska Sampo lagt ett bud om 60 kronor per aktie.

Det dröjde inte länge förrän aktien handlades över budnivån, drivet av spekulationer om att budet skulle komma att höjas. Men vid veckans slut låg kursen på prick 60 kronor per aktie.

Rusningen innebar att Nordax steg med 12,57 procent under veckan.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

6 / 6

Småbolag även i toppen – aktien rusade 83 procent

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hört talas om Nicoccinos? Bolagets aktie rusade under den förra veckan med hela 83 procent på marknadsplatsen First North. Men aktien har befunnit sig i en uppåtgående trend sedan slutet av januari. Då det meddelades att bolagen – tillsammans med Klaria Pharma, Karessa Pharma – fått ett patent beviljat på nikotinfilm.

På First North rusade även Ellen, med verksamhet inom intimprodukter, efter uppgifter om distributionsavtal i Kina. Efter kraftiga uppgångar i fredags fortsatte aktien upp under måndagen med drygt 80 procent. Uppgången mattades dock av under slutet av veckan och landade på 44 procent för förra veckan som helhet.

Stack ut gjorde även Anoto, utvecklaren av den digitala pennan. Aktien rusade 46 procent under torsdagen efter ett handelsstopp, och en därpå aviserad order. Beställningen uppgavs vara värd 7 miljoner dollar i närtid och 10 miljoner dollar över en treårsperiod.

Anoto är noterat på Stockholmsbörsens småbolagslista och backade tillbaka under fredagen. Under veckan som helhet landade uppgången på 25,54 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons