Annons

Aktiespararna kritiska till hemliga Rollén-rapporten

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk till att den analys som Hexagon låtit Mannheimer Swartling arbeta fram, och som pekar mot att vd Ola Rollén inte kommer åtalas, används i rekryteringsprocessen av en ny ordförande till bolaget.

– Det sänder signalen att bolaget söker en ordförande som inte kan ta tag i problemet, säger han.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon.

Foto: Annika af Klercker

Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon.

Foto: Annika af Klercker
Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon.
Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon. Foto: Annika af Klercker

SvD Näringsliv kunde på torsdagen berätta att Hexagon låtit Mannheimer Swartling, Stockholms ledande advokatbyrå, arbeta fram en omfattande analys av brottsmisstankarna mot vd Ola Rollén. Advokaternas bedömning är att Rollén sannolikt inte kommer att åtalas – och den informationen använder Hexagons valberedning i jakten på nya styrelseledamöter, enligt uppgifter.

Att Hexagon tar initiativet till en utredning av situationen är inte konstigt i sig, men däremot är det anmärkningsvärt om bolaget använder informationen för att underlätta rekryteringsprocessen, menar Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

– Vi tycker det är märkligt om Hexagon beställt en utredning från advokatbyrån kopplat till rekryteringsprocessen av ny ordförande, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, och tillägger:

Annons
Annons

– Det sänder signalen att bolaget söker en ordförande som inte är beredd att arbeta i en situation där bolaget är vd-löst, en ledare som inte kan ta tag i problemet. Det är konstigt.

Hexagons styrelse är sedan tidigare stympad och saknar flera styrelseledamöter. Vid årsskiftet slutade ledamoten Ulrik Svensson, och tidigare har ordförande Melker Schörling meddelat sin avgång med hänvisning till sviktande hälsa.

Om Rollén åtalas kommer styrelsen och den nya ordförande behöva dra ett tungt lass, vilket kan verka avskräckande för de kandidater som Hexagons valberedning nu intervjuar för ordförande-jobbet.

– Det är ett extremt svårt läge för styrelsen att få in en ordförande. Jag tror att få tackar ja till rollen eftersom vd Ola Rollén står inför en eventuell rättegång, sa Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tidigare till SvD.

Enligt uppgifter till SvD Näringsliv används advokatbyråns analys i rekryteringsprocessen för att visa att situationen är under kontroll och att den blivande ordföranden sannolikt inte kommer behöva hantera att vd försvinner i en rättsprocess.

Aktiespararna är kritiska och menar att en ny ordförande måste vara beredd att kavla upp ärmarna och hugga i ordentligt om bolaget svajar.

– Det är självklart att en ordförande i ett bolag av Hexagons storlek måste vara beredd att ta tag i situationer och problem som uppstår, säger Joacim Olsson.

– Har bolaget så svårt med rekryteringen att det måste bevisa att det inte kommer ske något drastiskt på vd-posten, då har bolaget större problem än vad de flesta tror, säger han.

Joacim Olsson fortsätter:

– Om bolaget lägger ut ett sådant uppdrag på en byrå finns alltid en risk att byrån tolkar in vad syftet med uppdraget är, och då anpassar slutsatser och resultat efter det önskade beställningsjobbet. Till skillnad mot om det varit stämman som fattat beslut om en särskild granskare med uppgift att granska misstänkta insideraffärer och hur det påverkar Hexagon.

– I båda fallen är det ytterst aktieägarna som betalar, men som aktieägare är man mer trygg att det blir opartiskt om det är stämman som fattat beslutet, säger Joacim Olsson.

Insidermisstankarna mot Ola Rollén grundar sig i aktieköp för nära 15 miljoner kronor i det norska företaget Next Biometrics som han gjorde via sitt privata bolag Iskossala den 6 till 7 oktober 2015. Dagarna efter att Rollén dammsugit marknaden på Next-aktier presenterade bolaget flera mycket positiva nyheter. Han nekar till anklagelserna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons