Annons

Aktivister planerar stoppa flyg på Heathrow

Klimataktivister planerar en drönarprotest på flygplatsen Hetahrow i London.
Klimataktivister planerar en drönarprotest på flygplatsen Hetahrow i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Brittiska klimataktivister planerar att använda leksaksdrönare över flygplatsen Heathrow från och med 13 september. Förhoppningen är att stoppa flygningar och på så sätt pressa regeringen att göra mer för att minska koldioxidutsläppen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Flygande drönare – leksaker eller ej – kan komma att skapa trafikkaos på Europas största flygplats Heathrow. Aktivistgruppen uppger att drönarna kommer att flygas inom den säkerhetszon på fem kilometer som omger Londonflygplatsen, men däremot inte nära start- och landningsbanorna.

"Det är en symbolisk aktion som använder sig av juridiska kryphål och deltagarnas uppoffrande för att dra uppmärksamhet till den allvarligaste och mest akuta kris som mänskligheten någonsin har ställts inför", säger gruppen i ett uttalande.

En talesperson för Heathrow säger att aktionen är olaglig och kontraproduktiv, men att de har en plan för att se till att trafiken inte kommer att påverkas.

Drönare har det senaste året flera gånger stört trafiken på olika flygplatser i världen. I december orsakade drönare stora störningar på Gatwick, Storbritanniens näst mest trafikerade flygplats, med runt 1 000 inställda flygningar och 140 000 drabbade resenärer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons