Annons

Åland smakar bra

Åland ligger som en ostyrig pannkaka mitt i sundet. Men ön är en uppstickare på matfronten – och serverar inte längre bara svartbröd och sviskon.

Under strecket
Publicerad
Foto: JOHAN ALMBLAD Bild 1 av 1
Foto: JOHAN ALMBLAD Bild 1 av 1
Foto: JOHAN ALMBLAD

Förlåt Åland. Det är lätt att glömma bort dig. Du ligger liksom inskuffad mellan Sveriges kaxiga midja och Finlands södra pussmun, mest känd som välkommet stopp för alla som vill handla billig sprit på väg till den blåvita grannen.

Men tänk om! Kliv av. Att besöka Åland är lite som att vara engelsman – man är utomlands men får prata sitt eget språk. Färjan lägger till i ett genuint gulligt skärgårdslandskap där folk pratar som Mumin. Välkommen till en autonomi med egen flagga och eget styre – som magen bör utforska så grundligt det bara går.

Besökarna fylls av svartbröd, sött av sirap och malt, pannkaka fluffig och täckt med tjock sviskonkräm och grädde, havtornssaft som är sträv men full av c-vitamin. Maten är påhittig och vällagad – och att inte njuta av det bästa ön har att erbjuda är det största semestermisstag man kan göra.

Annons
Annons

– Att åländsk mat och dryck är så populärt beror nog till stor del på att det är unga personer som driver på och vågar göra på annat sätt än tidigare, vilket uppskattas och ger uppmärksamhet, säger Stefan Blomqvist på Ålands bryggeri.

Hans eget öl Stallhagen vann nyligen en öltest på SvD:s matsajt Tasteline och bryggeriet håller på att bygga ut för att möta den ökade efterfrågan.

Men även om Åland börjar sticka upp nosen matmässigt tycker dock toppkrögaren Stig Grönlund, som bland annat driver Indigo i Mariehamn, att folk generellt har många förutfattade meningar om vad ön har att bjuda på.

– Man drar till med svartbröd och ålandspannkaka, men det är inte riktig mat utan bröd och en dessert. För mig är det åländska råvaror och åländska smaker som man hellre bör framhäva.

När kocken gör en havtornspannacotta känns den mer åländsk än italiensk eftersom bären är lokala precis som den grädde pannacotta mest av allt består av. Det är likadant med den typiskt åländska spriten ålvados. Självklart är det meningen att man ska tänka på calvados eftersom båda är äppelsprit, men ålvadosen är ändå helt unik för Åland.

En helg på Åland är nästan det enda man behöver för att må riktigt gott i sommar.

Turistinformationhttp:// www.visitaland.comRestaurang Indigo, Mariehamnindigo.aland.comÅlvados från Tjudö vingårdvisitaland.comStallhagen ölstallhagen.comÖltestettasteline.com

Caroline Engvall

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons