Annons

Albaniens premiärminister kritiserar Akademien

Albaniens premiärminister Edi Rama. Arkivbild.
Albaniens premiärminister Edi Rama. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT

Albaniens premiärminister Edi Rama är den nästa i raden som öppet kritiserar Svenska Akademien för att ha tilldelat den österrikiske författaren Peter Handke Nobelpriset i litteratur.

Under strecket
TT
Publicerad

”Nobelpriset kommer inte göra Handke till en stor författare. Genom att välja den österrikiske författaren har Akademien bara fortsatt minska prisets värde och vadat in i ännu en skandal som kommer skada prisets rykte för årtionden framöver", skriver Edi Rama i en text på sajten Politico , vilket DN var först att uppmärksamma.

Vidare menar Edi Rama att det är problematiskt att skilja Handkes böcker från författarens politiska åsikter, eftersom politiken, enligt Rama, genomsyrar Handkes verk.

"Att skilja Hankes litterära verk från hans politiska grund är ett stort misstag", skriver Edi Rama, som är långt ifrån ensam om att kritisera Akademiens val.

I Kosovos huvudstad Pristina har demonstranter protesterat utanför den svenska ambassaden, Amerikanska Pen säger sig vara "förstummad" och valet av pristagare diskuteras flitigt bland litteraturkritiker världen över.

Bakgrunden till kritiken handlar bland annat om att Handke tidigare har uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006.

Svenska Akademien har tidigare slagit ifrån sig kritiken.

– Det här är ett litterärt pris, det är inget politiskt pris‚ har Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson sagt till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons