Annons

Ekdal coronasmittad: ”Redan mycket bättre”

Albin Ekdal har smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Albin Ekdal har smittats av coronaviruset. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svensk elitidrott har fått sitt första coronafall.

Den svenske landslagsspelaren Albin Ekdal, som spelar för Sampdoria i det hårt drabbade norra Italien, har smittats.

"Jag mår redan mycket bättre efter en dags vila", skriver stjärnan på Twitter.

Under strecket
Mikael Forsell / TT
Publicerad

Ekdal är en av fem spelare och en läkare i laget som har smittats, skriven Genoaklubben Sampdoria på sin hemsida.

30-årige mittfältaren Ekdal, som har gjort 50 landskamper för Sverige, är det första kända fallet av en svensk idrottsstjärna som är smittad av det nya coronaviruset.

"Tack för all omtanke. Jag mår redan mycket bättre efter en dags vila. Jag hoppas att alla tar den här sjukdomen på allvar. Känner du av symptomen, stanna hemma", skriver Ekdal på Twitter.

Fotbollsförbundets herrlandslagschef Stefan Pettersson säger till TT att förbundet har varit i kontakt med Ekdal.

– Han mår bra, det är inga konstigheter alls mer än att han är sjuk i det här. Det är ingen dramatik och han är inte ett dugg orolig.

I princip all toppfotboll i hela Europa har stängt ner de senaste dagarna på grund av oron för coronaviruset. Och i nästa vecka kan europeiska fotbollsförbundet Uefa tvingas ställa in sommarens EM, som ska spelas på tolv orter i elva länder.

Om två veckor är det tänkt att Sverige ska spela en landskamp mot Ryssland på Friends arena utanför Stockholm, fast utan publik.

Ekdahls coronasmitta förändrar inte de planerna.

– Vi hade redan beslutat att inte ta ut de som bor och lever i Italien. Det är inget konstigt med det, säger Pettersson.

Förutom Ekdal rör det sig bland annat om målvakten Robin Olsen, samt utespelarna Dejan Kulusevski, Ken Sema, Inte heller John Guideitti kommer att kunna spela, han sitter i karantän i Tyskland sedan en medspelare i klubben Hannover 96 smittats.

De övriga smittade Sampdoriaspelarna är den tidigare Djurgårdsbacken Omar Colley, samt Antonino La Gumina, Morten Thorsby och Manolo Gabbiadini.

Att Gabbiadini var smittad blev känt redan häromdagen.

Sampdoria skriver i ett skriftligt uttalande att klubben har stängt alla sina faciliteter och att all klubbens personal befinner sig i frivillig självisolering hemma.

Albin Ekdal uppmanar människor att lyssna på myndigheterna och följa råden som minskar smittspridningen.

"Till sist vill jag rikta ett stort tack till all sjukvårdspersonal som gör en heroisk insats just nu", skriver Ekdal på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons