Annons

Äldreministern: God beredskap för de äldre

Äldreminister Lena Hallengren (S) har kallat till sig Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting för ett möte om äldres situation i värmen.
Äldreminister Lena Hallengren (S) har kallat till sig Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting för ett möte om äldres situation i värmen. Foto: Christine Olsson/TT

Myndigheterna har god beredskap och samverkan när det gäller de äldres situation i värmen, enligt äldreminister Lena Hallengren (S).

– Vi följer händelseutvecklingen noggrant, men just nu är min bild att det finns en god beredskap hos myndigheterna, säger hon till TT.

Under strecket
TT
Publicerad

Ihållande värme påverkar äldre människor extra mycket och de löper högre risk att må dåligt i hettan än resten av befolkningen. Hallengren har träffat representanter för Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting för att få en bild av hur myndigheterna samverkar när det gäller de äldre.

– Tillhör man gruppen äldre kan värmen få stora konsekvenser. Man kanske inte känner av törst och inte äter ordentligt, och det är viktigt att myndigheterna står rustade för det, säger Lena Hallengren.

På Socialstyrelsen har man aktiverat en beredskapsgrupp och länsstyrelserna runt om i landet har enligt äldreministern påbörjat ett arbete med att kontakta kommunerna för att få koll på läget.

– Enligt Folkhälsomyndigheten så har man just nu ingenting som tyder på att det varit ovanligt hög dödlighet den senaste tiden. Det viktiga nu är att vi tillsammans med myndigheterna följer utvecklingen och informerar varandra. Och att man även håller regeringskansliet och departementet informerade ifall någonting förändras så att vi måste vidta åtgärder, säger Lena Hallengren.

En allmän uppfattning är att äldre mår bra av att komma ut i friska luften, men i 30-gradig värme kan det tvärtom vara bra att stanna inomhus för svalka. Kommunernas hemtjänst har tagit fasta på att det viktigaste just nu är att de äldre får i sig vätska.

– Vi har fått ta del av information om att man i vissa kommuner prioriterar att se till att de äldre äter och dricker och får i sig sina mediciner framför saker som städning. De som arbetar i hemtjänsten gör fantastiska insatser som i många fall är helt livsavgörande för att de äldre ska kunna må bra och jag vill ge dem en eloge, säger Lena Hallengren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons