Annons

Aleris varnar för fortsatt pressad lönsamhet

Aleris vd Alexander Wennergren Helm varnar för att det kommer att ta lång tid att vända företagets svaga siffror.

Under strecket
Publicerad

Alexander Wennergren Helm, vd för Aleris.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Alexander Wennergren Helm, vd för Aleris.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Alexander Wennergren Helm, vd för Aleris.
Alexander Wennergren Helm, vd för Aleris. Foto: Lars Pehrson

Aleris rörelsemarginal sjönk till 3 procent under andra kvartalet i år och företaget tvingades redovisa en negativ tillväxt med sjunkande intäkter. Alexander Wennergren Helm gör ingen hemlighet av att han är missnöjd med siffrorna.

Konkurrenterna Capio inom sjukvård och Attendo inom omsorg har betydligt bättre lönsamhet och tillväxt.

– När man ser på dem är det uppenbart att vi har en potential. Men man kan inte vänta sig en snabb vändning. Jag tror att Aleris kommer att ha fortsatt ganska låga marginaler i vart fall de kommande 18 månaderna. Det beror på att vi nu går in i flera stora kontrakt som upphandlats till pressade marginaler och som vi inte kan kompensera för fullt ut genom att arbeta mer effektivt.

Annons
Annons

En lösning är enligt vd att flytta ut mer ansvar på de olika verksamheterna. De senaste åren har Aleris varit ”för mycket av besparingar uppifrån och för lite av inflytande nerifrån”.

När vi tappar duktiga medarbetare tappar vi vår attraktionskraft.

– När lagen om valfrihet, LOV, kom så krävdes en viss kostnadsanpassning, men våra program har drivits väldigt mycket uppifrån och ner, men vi har inte skapat en bra förankring ute i professionen och vi riskerar därmed att tappa många duktiga medarbetare. När vi tappar duktiga medarbetare tappar vi vår attraktionskraft. Och det leder i sin tur till färre patienter.

– Det vi gör nu är att jobba med en mycket mer decentraliserad modell. Vi säger till dem som ansvarar för att driva verksamheten att de också får ansvara för att marknadsföra sig. De ansvarar för att ha de bästa läkarna med gott renommé som gör att vi får ett bra flöde av patienter.

Aleris är med en omsättning på drygt 10 miljarder, varav hälften kommer från den svenska marknaden, en av giganterna inom privat vård och omsorg. Vård och omsorg domineras fortfarande av den offentliga sektorn.

2015 spenderade landstingen och kommunerna drygt 700 miljarder på äldreboende, vårdcentral, sjukhus mm. Av det gick 114 miljarder till privata företag, enligt Grant Thorntons sammanställnig.

Bäst i klassen är Attendo, som har sin tyngdpunkt på omsorg medan Capio är det mest lönsamma sjukvårdsföretaget.

Det finns flera hundra privata vård- och omsorgsföretag i Sverige. De allra flesta är små företag som driver en enda vårdcentral eller äldreboende.

Men sett till omsättning är det en handfull jättar som dominerar branschen. De största är förutom Aleris, Ambea, Attendo, Capio, Humana och Praktikertjänst. Klart störst är Praktikertjänst som omsätter 10 miljarder kronor, medan de andra ligger på mellan 5 och 7 miljarder i omsättning för de svenska verksamheterna.

Lönsamheten varierar stort mellan de olika bolagen. Bäst i klassen är Attendo, som har sin tyngdpunkt på omsorg medan Capio är det mest lönsamma sjukvårdsföretaget med en rörelsemarginal på 4,8 procent under första halvåret i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons