Annons

Ludvig Hertzberg:”Ålevangeliet” mest spännande av årets kandidater

Årets Augustnomineringar i fackboksklassen.
Årets Augustnomineringar i fackboksklassen.

Nytt ljus på människorna bakom de stelnade ikonerna – och på mindre kända och underskattade delar av djurriket. I den senare kategorin befinner sig ”Ålevangeliet” som glädjande nog har nominerats.

Under strecket
Publicerad

Bellman, Linné, Lagerlöf, Nobel, och så skallmätaren Gustaf Retzius – se där ett knippe vitterhetsgiganter som tillsammans ringar in väsentliga delar av den svenska historien, och som bara tycks fortsätta att prägla vår självbild. Man kan fråga sig om det bara är ett sammanträffande att de alla har blivit föremål för nya hyllade biografier under det gångna året, i en tid då svenskhet och nationell identitet åter har blivit ett ämne på allas läppar.

Dessa levnadsteckningar är alla ambitiösa och kunniga, och hade nog alla kunnat komma på fråga för att nomineras till ett Augustpris. Nu blev det Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf och Ingrid Carlbergs om Alfred Nobel som drog de längsta stråna, och det kanske inte var så konstigt: båda lyckas de i sina porträtt kasta nytt ljus på människorna bakom de ganska stelnade ikonerna.

På tal om giganter fick August Strindberg ingen ny biografi detta år; det fick däremot hans roman ”Röda rummet”, vars liv följs från manus och originalupplaga till serietidning och ljudbok i ”Strindbergs lilla röda” av Alexandra Borg och Nina Uljama, ett bokhistoriskt praktverk som inte bara Strindbergfans bör ha stor behållning av.

Annons
Annons

Populärvetenskap och kulturhistoria har på välgörande sätt förenats i flera böcker detta år, apropå allt från krusbär och korsetter till vålnader och bastur. Det gäller även den nominerade ”Bin och människor”, där Lotte Möller tar ett helhetsgrepp på biodlingens historia och vad människan har lärt sig av bina.

Biografier och biböcker i all ära – årets sensation på fackbokshimlen var trots allt Patrik Svenssons ”Ålevangeliet”, en både självbiografisk och naturvetenskaplig essä, som inte bara sammanfattar vad vi vet om den osannolikt fascinerande fisken utan i lika hög grad stannar upp vid alla de mysterier som fortfarande omger den, samtidigt som det handlar om författarens relation till sin far. Men: mest av allt handlar väl ”Ålevangeliet” om oss alla, och om vad vi egentligen kan veta om oss själva, som Emi-Simone Zawall påpekade i sin recension i SvD.

Genom sin personliga inramning och reflekterande framställning känns Svenssons essä på det stora hela som den genremässigt mest spännande av årets kandidater, och som en välkommen omprövning av fackbokens gränser. Även om det har varit ett starkt år för sakprosan, vilket också reflekteras i nomineringarna, vore det särskilt glädjande om den här sortens inspirerade och litterärt ambitiösa grepp kunde belönas.

Ytterligare en bok, Peter Handbergs ”Världens yttersta platser. Judiska spår”, nominerades i fackboksklassen, men den är ännu inte utkommen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons