Annons

Alexander Ekman gör balett på distans

Alexander Ekman, här i repsalen, utforskar dans i ett labb med Kungliga Balettens dansare, här med Oscar Salomonsson.
Alexander Ekman, här i repsalen, utforskar dans i ett labb med Kungliga Balettens dansare, här med Oscar Salomonsson. Foto: Kungliga Operan/Frida Nilson

Koreografen Alexander Ekman och Kungliga Baletten utforskar dans på distans i experimentellt labb på Kungliga Operan.

Under strecket
Publicerad

Kris kan föda kreativitet. Den prisade koreografen Alexander Ekman är tillbaka på Kungliga Operan efter framgångarna med ”Eskapist”, ”Midsommarnattsdröm” och ”Tyll” – men den här gången sker arbetet på corona-säker distans. Tidigare i våras fick hans uppmärksammade mindre verk ”Kuckel” ställas in efter några föreställningar på Orionteatern.

Tillsammans med Kungliga Balettens dansare och kompositören Mikael Karlsson har Alexander Ekman nu startat ett experimentellt labb som ska presenteras på operahusets stora scen den 4 september.

”Det är spännande med nya former av konst. Det är därför jag inspireras av att skapa i nya ramar och jag är nyfiken på vad det innebär”, säger Ekman i ett pressmeddelande.

Dansarna blir medskapande. Teamet kommer att arbeta i skift i olika lokaler, i och utanför operahuset, och fram till den 4 september dokumenteras arbetet för Operan Play. Mikael Karlsson deltar i labbet från sitt hem i New York.

”Vi måste hela tiden tänka i nya lägen, och skifta från ett tillstånd till ett annat. Teatrar tvingas nu skapa nya corona-anpassade verk. Jag är nyfiken på hur rummet känns med publik i en utspridd salong”, berättar Ekman.

I planen ligger att live-streama direkt från Operan, så delar av verket kommer att vara möjligt att ta del av på Operan Play. Det tidigare utannonserade programmet ”Les Ballets Suédois” skjuts framåt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons