Annons

Maria Ludvigsson:Alice Bah Kuhnke borde ha åkt till Fittja

Alice Bah Kuhnke är inte rädd
Alice Bah Kuhnke är inte rädd Foto: TT
Under strecket
Publicerad

Det heter Mångkulturellt centrum (MKC) och ligger i Fittja. Ambitionen är att ”aktivt verka för ett gott samhällsklimat, och öka kunskapen om de nya förutsättningar för svenska institutioner som följer i spåren av migration och globalisering.” (mkcentrum.se).

Detta gör man genom att bedriva ”utbildning, forskning och ha ett bokförlag”. I sitt kulturhus har MKC utställningar, ett specialbibliotek och ”kulturpedagogisk verkstad”.

Det låter omfattande. Att verka för ett ”gott samhällsklimat” måste dessutom anses hedervärt. För MKC innebär det emellertid bland annat att ifrågasätta polisens legitimitet och uppdrag. I utställningen ”En för alla, alla för vem?” möts besökarna av en bister papp-polis med solglasögon, mustasch, och machopose med armarna i kors. På väggen bakom står med versaler Våld i demokratins namn! (notera skiljetecken). (aftonbladet.se 28/2)

Finansiär är du, och övriga skattebetalare, som via Stockholms läns landsting, Botkyrka kommun och Statens kulturråd betalar MKC:s årliga grundstöd. Utöver detta ansöker MKC ytterligare stöd och bidrag för att kunna bedriva sin verksamhet.

Annons
Annons

Det står naturligtvis konstnärer och andra fritt att hitta på vad de vill och att tro på vad de vill. Men det är inte rimligt att de får göra det med pengar som ska gå till gemensamma angelägenheter. När skolor, äldreboenden och brottsutredning inte har medel nog är det bisarrt att låta ideologiskt drivna konstnärer eller utställningspedagoger sätta sprätt på skattepengarna.

Vad är det för fel på våra förtroendevaldas omdöme? Vet de som beviljar MKC regelbundna flermiljonutbetalningar vad de finansierar? (Både ja och nej som svar på frågan är galet.)

När Peter Kadhammar, Aftonbladet, nyligen besökte MKC och därefter skrev om polisinstallationen (28/2) var det meningen att han skulle delta i ett mingel med kulturminister Alice Bahn Kuhnke. MKC skulle under festliga former presentera sin senaste satsning, en app mot rasism, men statsrådet kom aldrig. Där stod man med bubblor i glas helt i onödan.

Enligt Kadhammar lät kulturdepartementet meddela att ett hastigt uppkommet internt möte förhindrat Bahn Kuhnke att vara med och inviga. Det var synd. Här hade kultur- ministern möjlighet att se vad skattemiljonerna i kulturpolitikens namn går till och hur de bidrar till demokrati och upplysning. I stället för att ta tillfället i akt drog hon sig tillbaka. Det är ingen vild gissning att hennes stab funnit centrets val av perspektiv i den aktuella utställningen väl kreativt.

Bah Kuhnke som inte är rädd att uttrycka vad hon står för, ska inte frukta utställningar som missbrukar skattebetalarnas förtroende. Det är exakt där hon ska vara, och göra sig så besvärlig varje statsråd har rätt att vara när förtroenden bryts. Bättre än återbud hade varit ett uppmärksamt statsråd som fått erfara vad kulturpengar används till.

Skattebetalarnas förening har granskat MKC:s finansiering. Appen som ska motverka rasism har kostat 4,3 miljoner kronor och betalas med skattemedel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF (och bidrag från Allmänna arvsfonden).

Som epilog till minglet med bubblor men utan statsråd, kan Skattebetalarnas förening berätta att man nyligen fann ytterligare ansökan om pengar för MKC-appen. Denna gång hos Allmänna arvsfonden. Ytterligare tre miljoner kronor söktes. För marknadsföring och vidareutveckling. (skattebetalarna.se)

Det är inte billigt att hålla fest och när gästerna inte dyker upp kan man säkert tro att marknadsföringen måste få kosta mer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons