Annons

Peter Dalle: ”Visste att han var väldigt sjuk”

Peter Dalle.
Peter Dalle. Foto: JENS L´ESTRADE/TT

Alice Bah Kunkhe, Anna Kinberg Batra och Henrik Schyffert är några av dem som idag sörjer Gösta Ekman.

– Han var en av de största, säger Ekmans samarbetspartner, regissören Peter Dalle.

Under strecket
TT
Publicerad

Gösta Ekman blev 77 år.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Regissören Peter Dalle beskriver dödsbudet som oväntat väntat. En av de sista insatserna Gösta Ekman gjorde på film var i Peter Dalles "Skenbart". En presentation som regissören själv beskriver som ett väldigt fint och "skojigt" porträtt.

Dalle kände till Ekman sjukdom sedan tidigare.
– Jag pratade med honom för två veckor sedan och tänkte att jag skulle höra av mig i veckan för att ses. Det känns jättesorgligt. Jag visste ju att han var väldigt sjuk, men är ändå tagen på sängen, säger en märkbart tagen Peter Dalle till TT och tillägger.

– Det är en av våra absolut största. En människa jag växte upp med som det roligaste man visste var ju Gösta Ekman, Hasseåtage och allt de gjorde tillsammans. Han har betytt jättemycket för mig och sen har vi ju blivit goda vänner

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver på Instagram att hennes "varmaste tankar går till familjen och alla som stod honom nära".

Hon skriver om sitt sista möte med Gösta Ekman, vilket skedde för några månader sedan, "på teatern förstås, strax innan ljuset släcktes och föreställningen började. Han var som alltid inbjudande i sin kvickhet och samtidigt sprängfylld av konstnärlig integritet. Respektingivande, stilig och med Marie Louise vid sin sida", skriver hon.

Annons
Annons

Gösta Ekman blev 77 år.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

– Alla har många minnen av Gösta Ekman och han var en av våra största skådespelare som underhöll generationer, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till TT.

– Hans minne kommer att leva kvar länge och självklart går mina tankar till hans familj.

Kulturskribenten och nöjeshistoriken Kalle Lind konstaterar Gösta Ekmans plats i kulturhistorien.

– Han sa det själv att han varit känd redan som spermie. Hans farfar (Gösta reds anm) var sin tids största skådespelare, hans far (Hasse reds anm) var sin tids nästbästa regissör efter Bergman och själv var han sin tids absolut största komiska skådespelare, men också en av de största seriösa.

Gösta Ekman var en allkonstnär, fullkomligt fördomsfri. Kunde lika gärna spela svår teater med Johan Bergenstråhle på Stockholms stadsteater och samtidigt sätta på sig en basker och göra en ny pilsnerfilm med Jönssonligan, menar Kalle Lind.

Efter Gösta Ekmans bortgång kommer det finnas ett stort tomrum i svenskt kulturliv under lång tid tror Kalle Lind.

– Min barndom är officiellt död, säger Kalle Lind.

Komikern Henrik Schyffert har också kommenterat Gösta Ekmans bortgång i en kommentar till TT.

”Sverige har inte bara förlorat sin första och sista komiska virtuos utan framförallt en gigantisk humanist. Gösta lyckades visa att det är ok att vara barnslig, vuxen, glad, ledsen, trasig och hel på samma gång. Jag är helt förkrossad.”

Gösta Ekman blev 77 år.
Gösta Ekman blev 77 år. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons