Annons

Alice Munro vill komma till Sverige

Nobelpristagaren i litteratur vill komma till prisceremonin. Men det är ännu oklart om den 82-åriga Alice Munros ork räcker hela vägen till Stockholm. Samtidigt fortsätter hyllningskören, men några få undantag, att sjunga den kanadensiska författarens lov.

Under strecket
Publicerad
Foto: EYEVINE / IBL BILDBYRÃBild 1 av 1
Foto: EYEVINE / IBL BILDBYRÃBild 1 av 1
Foto: EYEVINE / IBL BILDBYRÃ

”Alice, kom ut från bakom redskapsboden och lyft på luren”, twittrade författaren och landsmaninnan Margaret Atwood när hon meddelats om att vännen var otroligt svår att nå. Peter Englund, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, fortsatte att försöka även dagen efter tillkännagivandet men förgäves.

– Problemet är att Alice är 82 år och fick stiga upp mitt i natten. Hennes telefon är avslagen och hon försöker ta igen förlorad sömn, sade vännen och förläggaren Doug Gibson till TT på torsdagseftermiddagen.

Efter några enstaka intervjuer med kanadensisk press, och till alla gratulanters och övriga världspressens förtret, återvände nämligen den överväldigade Nobelpristagaren till sängen och den närmaste familjens omsorger.

Annons
Annons

Munros svenske agent Lennart Sane säger att Munro ogärna reser, och den medieskygga författaren har i många år konsekvent avböjt intervjuförfrågningar och inbjudningar från Sverige. Kan ett Nobelpris verkligen ändra på det?

– Hon planerar helt klart att komma till Stockholm, försäkrar Jennifer Rudolph Walsh, chef för litteraturavdelningen på Munros agentur William Morris Endeavor, och en av få som fått växla några ord med Alice Munro.

– Och ”sweetie”, då följer jag med, jag ska köpa klänning redan i eftermiddag! tillägger den lyckliga agenten.

Men även om viljan finns är frågan om Alice Munro har kraft att företa sig en längre resa; och inte minst ork att möta den uppståndelse som kommer med ett Nobelpris i litteratur. De närstående som TT talat med parerar artigt frågan om författarens nuvarande hälsotillstånd men hon beskrivs som bräcklig.

Under en litteraturfestival i Toronto för tre år sedan avslöjade Munro utan att gå in på detaljer att hon kämpat emot cancer. Ändå var det en till synes pigg dam som i somras för tredje gången tog emot det prestigefulla kanadensiska litteraturpriset Trillium Book Award.

Reaktionerna har varit så gott som odelat positiva. Men inget Nobelpris utan några neddragna mungipor. ”Alice Munro är så totalt överskattad”, har exempelvis författaren Brett Easton Ellis twittrat.

Även om valet av pristagare kan te sig okontroversiellt är det värt att minnas vad skribenten Martin Gelin framhållit i magasinet Vi Läser, att det i Alice Munros hörn av världen, det konservativa Huron County, finns de som ännu är bittra över att Munro ”skvallrat om småstadens problem för resten av världen”.

Annons
Annons

Det är många som vill tala med Alice Munro om detta, om Nobelpriset och om novellkonsten, men än är hennes telefon inte påslagen. En glad krönikör i Torontos The Star skickar en kärleksfull uppmaning till Kanadas största stolthet. ”Vem tror du att du är, Alice, som sover av dig ruset medan trevliga svenskar gör sitt bästa för att ge dig miljoner dollar och bubblig champagne. Svara i telefonen Alice. Det är en nation som söker dig. Ta det samtalet.”

Världens reaktioner på prisetsvd.se”Stämningen är oförglömlig”svd.se”Munro-boken du ska börja med”svd.seLäs en av Munros noveller härsvd.se”Det som gör Munro ovanlig är vanligheten”svd.seNär Munro började följa mig på Twitterblog.svd.se

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons