Annons

Alkohol och sötsaker pekas ut som miljöbovar i studie

Sötsaker, alkohol och kaffe är värre än köttet, enligt studien från Århus universitet.
Sötsaker, alkohol och kaffe är värre än köttet, enligt studien från Århus universitet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Godis, kaffe och alkohol är tickande miljöbomber. Som konsument kan du minska ditt klimatavtryck rejält genom att dra ner på fika och drinkar, enligt en dansk studie. I de svenska butikshyllorna utmärker sig skumtomten.

Under strecket
Publicerad

Det är inte nötkött vi måste dra ner på i första hand för att minska vårt personliga klimatavtryck som konsumenter. Konsumtionen av sötsaker, kaffe, te och alkohol förorsakar i praktiken ännu större utsläpp av växthusgaser än köttindustrin, hävdar nu miljöforskare vid Århus universitet.

I Danmark, där studien gjorts, är klimatbelastningen från njutningsmedel som alkohol, sötsaker och kaffe dubbelt så stor som det samlade avtrycket från nötkött.

– Jag är inte ute efter att flytta fokus från köttindustrins inverkan på klimatet. Men man måste titta på hela sitt kostintag om man vill minska klimatavtrycket, säger rapportförfattaren Ellen Trolle till Danmarks Radio.

Studien betonar att djurhållningen fortfarande hör till de värsta miljöbovarna inom livsmedelsindustrin sett på en global nivå. Nötkött, lammkött och gul ost toppar listan. Därefter kommer fläskkött, kyckling och fisk.

Men sötsaker, kaffe och alkohol påverkar mer för att vi konsumerar så stora mängder av dem, enligt forskarna. 

Ellen Trolles stalltips till de konsumenter som vill bidra till minskad klimatpåverkan genom att ändra sina kostvanor är enkelt: dra ner på sötsaker och alkohol.

Annons
Annons

– Man behöver inte så många koppar kaffe om dagen. Man kan dricka vatten i stället för te, säger hon.

Någon motsvarande svensk studie finns inte. Men enligt en rapport som Livsmedelsverket lät göra 2010 hade konsumtionen av snacks, sötsaker och läsk ökat med 50 procent sedan 1995.

Skumtomtar pekades då ut som den största enskilda miljöboven i godishyllorna, tillsammans med andra former av skumgodis. Därefter följde gelégodis, mjölkchoklad och chips. Läskedrycker ansågs stå för låga utsläpp av växthusgaser.

Den svenska studien tog dock ingen hänsyn till i hur stora kvantiteter varorna tillverkades och såldes i. Det är just det som är det nya i den danska undersökningen – att den betonar enskilda konsumenters personliga klimatavtryck utifrån vad de faktiskt konsumerar.

Men det finns fler sätt att räkna på än det danska. Den amerikanska universitetstidningen MIT Technology Review påpekar att den som vill minska sitt klimatavtryck rejält inte behöver minska köttintaget särskilt drastiskt. Det räcker att byta ut hälften av nötköttet i hamburgaren mot fläskkött för att minska sin klimatpåverkan i form av växthusgaser med en femtedel.

Det effektivaste sättet att som privatperson få ett mindre klimatavtryck är dock att bli vegan, konstaterar MIT Technology Review.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons