Annons

Elisabet Andersson:Alla älskar barnens designstudio – men ingen vill betala

Samir Alj Fält och Alicia Donat-Magnin tillsammans med barn på Design Lab S i Skärholmen, södra Stockholm.
Samir Alj Fält och Alicia Donat-Magnin tillsammans med barn på Design Lab S i Skärholmen, södra Stockholm. Foto: Emilia Jiménez-Bergmark

Det har prisats – men nu är nedläggningen ett faktum för Design Lab S i Skärholmen. Det är svårt att förstå, och möjligen en signal om att något är fel i svensk kulturpolitik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Designlabbets mobila verktygslåda, som används när labbet ger sig ut i Skärholmen.

Foto: Sanna LindbergBild 1 av 1

Det är prisat, hyllat och rätt i tiden. Det har vuxit underifrån och är väl förankrat i orten.

”Kul” och ”kreativt”, säger barnen på Design Lab S i Skärholmen i södra Stockholm. En flicka berättar att hon alltid tackar nej till barnkalas på lördagar, för att istället komma till labbet där unga får arbeta tillsammans med professionella designers.

Några barn jobbar med sin husbil. Andra gör rosor av spinnakerväv till avskedsfesten den 10 mars. För nu ska labbet slå igen.

Knappt hade Design Lab S kammat hem sitt senaste pris – ett pris från tidningen Form för den fantastiska inredningstidskriften Skärholmen Interiör – förrän nedläggningen var ett faktum. Svårt att förstå för den som följt labbets framgångsrika resa. Och möjligen en signal om att något är fel i svensk kulturpolitik?

2013 startade designern Samir Alj Fält labbet i vad som en gång var bildsal i hans gamla gymnasieskola. Här skulle barn få utforska olika material och kreativa processer, men också laborera med platsen, identiteter och estetiska frågor.

Design Lab S har visat att det går att arbeta med design på andra sätt än de gängse. Det har varit en ifrågasättande, utforskande verksamhet.

Annons
Annons

Designlabbets mobila verktygslåda, som används när labbet ger sig ut i Skärholmen.

Foto: Sanna LindbergBild 1 av 1

Det blev workshops på veckodagarna, med skolor och fritidsgrupper i området, och öppen verkstad på lördagar. I Skärholmen har man kunnat se barnen bygga på torget och öppna en pop up-butik i gallerian (i butiken fanns sådant som vanligtvis inte går att köpa, som oro, liv och kärlek, och betalningsmedlet kunde vara hemligheter). 2015 öppnade labbet också för personer över 80.

Design Lab S har visat att det går att arbeta med design på andra sätt än de gängse. Det har varit en ifrågasättande, utforskande verksamhet.

Grundfinansieringen kom först från Postkodlotteriet, en av landets största privata bidragsgivare till kultur. Därefter fick Design Lab S ett treårigt stöd från Allmänna arvsfonden.

Designlabbets mobila verktygslåda, som används när labbet ger sig ut i Skärholmen.
Designlabbets mobila verktygslåda, som används när labbet ger sig ut i Skärholmen. Foto: Sanna Lindberg

Men nu är stödperioden över. Och hur ska denna verksamhet, som varken är ett projekt eller en institution, finansieras?

Samir Alj Fält och Alicia Donat-Magnin som leder labbet har inte lyckats hitta något svar på den frågan. De har varit på kulturdepartementet och kulturförvaltningen, de har kontaktat makthavare inom näringsliv och politik. Men de har inte lyckats ordna den finansiering som krävs. Nu ska labbet stänga, trots att vi har en kulturminister som säger sig vilja satsa på miljonprogramsområden, samtidigt som Stockholms stad dragit igång ett intressant stadsutvecklingsprojekt i just Skärholmen med ”social hållbarhet” som honnörsord.

Vägen in i den svenska konst-, arkitektur- och designvärlden är smal. Alla har inte med sig kulturellt kapital hemifrån. Det talas ofta om behovet av att bredda rekryteringen till konstnärliga utbildningar.

Därför känns det olyckligt att den förberedande arkitekturutbildningen i Tensta, som syftar till breddad rekrytering, läggs ned nu i vår samtidigt som Design Lab S i Skärholmen bommar igen.

Fast barnen i Skärholmen planerar såklart för fortsatt verksamhet. ”Vi kanske kan vara ute, på torget eller hemma?”, säger de hoppfullt när de städat labbet och går ut i snön.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons