Annons

Alla drömmer om villa

PODD | 16 juli. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras villadrömmen. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagen avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras villadrömmen, utifrån artikeln ”Utflyttningen från Stockholm är oroväckande”, som vår nyhetsredaktion publicerade i fredags.

Kontentan är att Stockholm växer så det knakar, både stad och län, främst tack vare barn och invandring. Men flyttmönstren inom landet förändras. För första gången på 15 år är det så kallade inrikes flyttnettot negativt för Stockholms län, fler flyttar alltså ut än in från länet.

Vissa har tolkat det här som att människor har börjat längta efter villa igen. Att vi ser en romantisk trend, där människan vill hemåt, inåt, bakåt. Andra ser en dysfunktionell bostadsmarknad som gör det omöjligt för folk att bo kvar i städerna. Men vad stämmer egentligen?

Det diskuterar ledarsidans Edvard Hollertz tillsammans med Jerker Söderlind, arkitekt som driver Arkitektupproret som menar att vi inte bygger trivsamma hus, Lennart Weiss, marknadsdirektör på byggbolaget Veidekke och S-märkt debattör och Gustaf Edgren på Trä- och möbelföretagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons