Annons

Alla får påse!

Foto: Anders Wiklund / TT
Under strecket
Publicerad

Sedan 2014 har Socialdemokraternas paradnummer varit att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Den kritiskt tänkande kunde redan när målet sattes resa en och annan invändning mot realismen i det hela, men det lät inte stoppa S-rörelsen vars kongress med emfas fastslog målet. Och så sent som när Stefan Löfven sist det begav sig läste sin regeringsförklaring, hösten 2017, upprepades: ”Målet är EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.”

Men nu är det inte längre regeringens mål. Varför? Frågar man runt får man tvetydiga svar. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är det andras fel; frånvaron av ett arbetslöshetsmål beror på att regeringsbildningen dragit ut på tiden och att M-KD-budgeten som röstades igenom innebär nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken.

Inrikesminister Mikael Damberg tycks dock leva i föreställningen att målet alltjämt finns, och hänvisar till att det fastställts av en S-kongress.

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson, tillika partiledningen, anser också att målsättningen ligger kvar, fast lägger in en brasklapp: ”Sen kanske det tar en period till efter 2020”.

C, stödparti och liberal opposition, tycker att det är ”bra att verkningslösa mål tas bort”.

Se det som en försmak av mandatperioden. Alla får påse. Utom möjligen de arbetslösa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons